Deventer

TUINPLEZIER DOOR MINDER WERKEN 

 

Verslag van de lezing door Romke van der Kaa op 22 oktober 2019

 

 

Wat minder werken in je tuin en meer tijd om ervan te genieten kun je bereiken door (stukken van) je tuin te laten verwilderen, vertelde Romke van der Kaa ons. Dat betekent niet de boel de boel laten, maar wel de teugels een beetje  laten vieren. Bijvoorbeeld door van een gazon een bloemenweide te maken. Het aantrekkelijke van deze manier van tuinieren is dat wieden overbodig wordt en planten steunen ook, want de “omvallers”, (mooi woord voor weefplanten) worden overeind gehouden door het gras. Wel is rijke grond een nadeel, maar gelukkig is daar ook een oplossing voor, nl. de grote ratelaar. Dat is een halfparasiet die van graswortels leeft,  waardoor de groeikracht van het gras afneemt en bloemen meer kans krijgen. Wat een vreugde, minder maaien, niet wieden, geen last van slakken en ander ongedierte en meer tijd om te genieten.

Door zo’n bloemenweide kun je paden maken of op een geliefd plekje een zitje. En wil je iets veranderen, geen probleem, maai een ander pad of plekje, de rest groeit vanzelf weer aan. Het leuke van wilde planten is dat ze “wandelen” door je grasveld. Ze zoeken zelf de plek waar ze goed kunnen groeien. Er ontstaat een druk dieren- en plantenleven in je tuin en elk jaar is anders.  Na een tijdje kunnen er ook orchideeën gaan groeien. Dat kun je een handje helpen door het planten van een paar gekochte exemplaren die zichzelf wel weer uit gaan zaaien. Gevlekte- en rietorchis zijn wat dat betreft het makkelijkst. Wil je je grasveld in de zomer niet missen, dan kun je een voorjaarsweide met bollen maken die makkelijk verwilderen en er herfstcrocussen bijplanten.   

Ook in de border kun je natuurlijke effecten bereiken door er bollen in te strooien en ze te poten waar ze vallen. En als je de uitgezaaide wilde bloemen in de border tot groei en bloei laat komen wordt de tuin een eenheid.

Nostalgisch kunnen we terugdenken aan akkers vol met prachtige bloemen. Ook dat kunnen we bereiken in onze eigen tuin. Ieder jaar een stukje omspitten en 6 à 8 keer met tussenpozen van 14 dagen de gewenste een-jarigen zaaien. Ook van eetbare bloemen kun je op die manier lang genieten.

Voorbeelden van andere onderhoudsvriendelijke tuinen zagen we na de pauze. Zoals stapelmuurtjes die de tuin groter laten lijken. De planten die erin ontkiemen kunnen tegen droogte en je hebt er weinig werk aan.

En een tegeltuin? Met grote voegen tussen tegels kan het regenwater makkelijk weglopen en in de kieren ontkiemen allerlei planten die je de seizoenen laten beleven. Wieden is in een wipje gepiept. Ook de grindtuin, “uitgevonden” door Beth Chattoo, kost niet veel onderhoudswerk. En je kunt die  zomer en winter aantrekkelijk maken door het gebruik van wintergroene en kleurige bladplanten.

Kijk eens anders naar je tuin! Speenkruid met Anemone blanda leveren mooie voorjaarsbeelden op. En ook hardnekkig “onkruid”, zoals zevenblad kan door mooi combineren, bv. met vrouwenmantel een tijdbesparende zegen worden. In Amerika is dat een geliefde bodembedekkende combinatie met groeigarantie.

Inke Mensink