Deventer

Verzorging van de Agapanthus

Grofweg kunnen we de Agapanthus in twee groepen verdelen: de soort die bladhoudend is in de winter en de soort die zijn blad verliest. De eerste moet 's winters naar binnen en daar zo koud mogelijk (maar wel vorstvrij), droog en licht overwinteren, maar laat de plant niet helemaal verdrogen. De tweede soort, die zijn blad verliest, is winterhard. Daarom kan men hem in de volle grond toepassen. Dan heeft men er geen omkijken naar en de plant bloeit veel rijker. Alleen bij stevige vorst afdekken, met bijvoorbeeld een laag blad. In het voorjaar koemest erbij en ze gaan vervolgens als de brandweer. Als je de bladverliezende soort toch in pot houdt, haal de plant dan 's winters wel naar binnen. Dan hoef je geen water te geven en de plant hoeft ook niet licht te staan.

Planten die in een pot staan, hebben het altijd veel moeilijker dan planten in de volle grond. In een goede voedingsbodem kan een plant alle voedingsstoffen en mineralen tot zich nemen, maar in een pot kunnen we alleen maar proberen om de natuurlijke situatie enigszins te imiteren en als dat onvoldoende lukt dan kan dat bloeiproblemen geven.

Je hoort heel vaak de opmerking dat een Agapanthus het in een kleine pot beter zou doen, maar dat is natuurlijk onzin. Hoe is dit hardnekkige misverstand dan ontstaan? Ik vermoed dat men gaat gissen als men niet weet wat de oorzaak is van het zieltogende bestaan van zijn/haar Agapanthus. Als men dan vervolgens toevallig een bloeiend exemplaar in een heel kleine pot ziet staan, dan denkt men de oorzaak gevonden te hebben gevonden, men gaat elkaar napraten en zo komt er dan een broodje- aapverhaal in de wereld. Die bloeiende plant in die kleine pot is alleen maar een uitzondering op de regel. Bovendien, mensen die Zuid-Afrika bezoeken, hebben de planten daar ook nog nooit in potten in de grond zien staan.

Hoe moet het dan wel? Zet je zich maar schrap. In de eerste plaats altijd in de volle zon, ook na de bloei. Weinig stikstof, maar wel veel kali, een goede verhouding is NPK 7+14+28. Deze bemesting direct na de bloei toedienen en in het voorjaar herhalen, dan ook iets kalk geven. Een pot met voldoende afwateringsgaten, een goede potgrond, liefst met weinig turf, een klein gedeelte scherp zand en een klein gedeelte klei (bentoniet). Turf houdt het water te lang vast waardoor de vlezige wortels kunnen gaan rotten, daarentegen is scherp zand goed voor de afwatering en de klei voorkomt o.a. totale uitdroging.

Gebruik voor de Agapanthus nooit een dure pot, want deze gaat onherroepelijk verloren als je moet verpotten. Er is geen enkele plant die zich met zijn wortels zo in de pot vastvreet als de Agapanthus en daarom is er maar één remedie en dat is het kapotslaan van de pot. Gebruik daarom een pot van kunststof, niet zo'n lelijke zwarte, maar een terracottakleurig exemplaar.

Nog een laatste tip: deze plant heeft de neiging om na enige tijd de pot uit te groeien. Dit maakt het watergeven erg lastig. Daarom is het verstandig om bij het verpotten de pot niet helemaal te vullen, maar een royale gietrand over te houden.

Als je het bovenstaande in acht neemt, dan moet het lukken. Mocht dat te zijner tijd toch niet zo blijken te zijn, dan hoor ik het graag van je.

Ton Blokvoort
ton.blokvoort(at)kpnmail.nl