Deventer

Bijzondere vaste planten het hele jaar door

Verslag van de lezing van Gerrie Veenstra op 14 januari 2020

Een uit de hand gelopen hobby, zo omschrijft Gerrie Veenstra de kwekerij en de showtuin die hij samen met Carla van Lieshout bestiert. Hosta’s, andere mooie bladplanten en bijzondere vaste planten fascineren hem. Daarmee krijg je een boeiende tuin die steeds weer verrast.

Veel van de planten die we zagen verlangen vochtige grond, bescherming in de winter of hadden andere bijzondere eisen. Spectaculair om te zien, maar ze worden in dit verslag niet besproken. Ons werd aangeraden tóch te genieten van deze blikvangers en ze te beschouwen als éénjarigen.

We werden meegenomen door de seizoenen. De lezing begon met enkele winterbloeiers. Vaak al vanaf november kunnen we genieten  van de bloei van Helleboris niger die daarmee doorgaat tot maart. In februari begint de bloei van Helleborus orientalis en Foetidus. Deze verdraagt ook zon. Kerstrozen houden van kalk in voor- en najaar en na de bloei wat mest. In februari begint ook Trachystemon orientalis te bloeien met zijn prachtige blauwe bloemen en groot, ruw blad. Alles van de plant is eetbaar, het is een snelle groeier voor de schaduw. Zevenblad kan hij de baas.

In de lente kunnen we genieten van gebroken hartjes. Als die wat vochtig staan, kunnen ze lang bloeien. Na de bloei wat voeding geven. Van de Geraniums is “Rozanne” waarschijnlijk het meest bekend, ook vanwege de lange bloei. Maar Geranium ”Lilac Ice” bloeit net zo lang, is compacter en in de halfschaduw lichten de bloemen wat op. Geranium wlassovianum “Lakwife Star” bloeit drie maanden en heeft mooi blad met herfstkleur. Baptisia’s kunnen goed tegen droogte! Het zijn langzame groeiers, maar ze leven lang en zijn in vele kleuren beschikbaar.

Met het aanplanten van Molopospermum peloponnesiacum verschijnt er een  indrukwekkende plant in de tuin. Anderhalve meter hoog én breed, geurende wit/groene bloemen en na de bloei trekt de plant zich in juli weer terug in de grond.

En dan de zomer met zijn overvloed aan bloemen. Veel salvia’s zagen we, die hebben extra bescherming nodig in de winter. Wat dat betreft zijn distels een stuk makkelijker. En hoe warmer de zomer, hoe blauwer de bloem. Hoewel, er zijn ook wit bloeiende distels. Eryngium “Blue Hobbit” wordt maar 30 cm. hoog. Ook na de bloei blijven distels mooi. Het blad van Aralia cordata “Sun King” heeft licht blad in de zon in de schaduw wordt het donkerder. Zonnig geel/oranje bloeit Heliopsis helianthoides “Burning Hearts” met mooi blad en zeer geschikt als snijbloem.

Vergeet in de zomer de Alstroemeria’s niet, werd ons aangeraden. Ze bloeien van juni tot de vorst, zijn er in verschillende kleuren.Tegenwoordig zijn er ook lagere soorten verkrijgbaar. Plant ze vroeg, dan zijn ze prima winterhard. Ook Crocosmia’s/Mombretia’s zijn er in verschillende hoogtes en kleuren en na de bloei vertonen ze mooi zaad.

Het werd te laat om ons ook nog de spectaculaire blikvangers van de herfst te laten zien. Kom daarvoor naar de Botterhutte in Halle, werd ons aangeraden.     

Inke Mensink

Website:  www.debotterhutte.nl (met webshop)