Deventer

Het sneeuwklokje

Als de dagen na de kerst heel langzaam weer wat langer worden, verschijnen er weer nieuwe “lichtjes” in onze tuinen. In mijn tuin zie ik de eerste soms, afhankelijk van het weer, al rond oud en nieuw, de sneeuwklokjes.

Het is het symbool van hoop, (opnieuw) ontwaken en lenteverwachting. Eén van de volksnamen is ‘vroegopjes’. Ondanks al dit fraais is alles aan het klokje is giftig!

Ze willen in het voorjaar graag volop in de zon, maar daarna vinden ze schaduw prettiger.

En als je ze eenmaal in de tuin hebt, verschijnen ze op steeds meer plaatsen: het gaat dan waarschijnlijk om de galanthus nivalis, het inheemse gewone klokje, dat niet echt inheems is: het is ooit geïmporteerd uit West Azië, de Kaukasus, Turkije. Nu is de handel verplaatst naar Georgie. Een nare kant is dat door de toenemende belangstelling voor het sneeuwklokje de plaatselijke bewoners op een grootschalige manier de planten uit de natuur halen en aan de handelaren uit het westen verkopen, ten koste van de biodiversiteit. Ook in Nederland worden deze bollen geïmporteerd. Een verhelderend stuk stond in de Groene Amsterdammer www.groene.nl/artikel/witte-bloemen-van-de-zwarte-zee.

Gelukkig zijn er ook kwekers die ze hier vermeerderen. Er zijn nu ongeveer 20 soorten bekend. Maar ook heel veel cultivars. En ze hebben prachtige namen als Galanthus white Swan, Long John Silver enz. Er worden in het wild ook nog steeds nieuwe soorten gevonden.

Galanthus is door de Zweedse plantkundige Linnaeus in 1753 ingedeeld bij de narcisfamilie.

Een goede kennismaking is het Sneeuwklokjesfeest op de kwekerij de Boschhoeve in Wolfheze. Dat wordt weer gehouden op 9/10 en 11 februari 2023.

Er zijn gespecialiseerde kwekers met hun collecties van sneeuwklokjes en andere bolgewassen. Er is een markt met zogenaamde galanthofilia, met wenskaarten, tekeningen, servetten, servies, sieraden… alles met het thema sneeuwklokjes. In de tuinen van de kwekerij zijn ook diverse soorten te zien.  De Boschhoeve zelf verkoopt ze ook: rond half december staat er een lijst op hun website (www.boschhoeve.nl)

Maar er zijn ook landgoederen en tuinen die een speciale sneeuwklokjes opening hebben!

In Denekamp opent de Dinkeltuin op 17 en 18 februari de poorten voor bezoekers. Op de website www.dedinkeltuin.nl,  is een lijst van beschikbare sneeuwklokjes te zien. U kunt deze ook al reserveren.

Kasteel Hackfort bij Vorden is bekend van de vele stinzenplanten in het parkbos, waaronder ook de sneeuwklokjes. De datum staat nog niet op de website, dus kijk regelmatig even (www.natuurmonumenten.nl) Het parkeren is voor leden van Natuurmonumenten, op vertoon van de pas, gratis. Er is een restaurant bij het kasteel.

Ook kasteel de Wildenborch, ook bij Vorden, heeft een speciaal weekend in het vroege voorjaar. Het wordt al wel aangekondigd, maar nog zonder datum. (www.wildenborch.nl). Er is koffie en thee in het Koetshuis!

De Tuinenstichting heeft op hun website tzt een lijst met alle sneeuwklokjestuinen staan. (www.tuinenstichting.nl)

 

Corrie Eland