Met zijn goede camera maakt Piet Boersma al jarenlang mooie foto’s van bloemen en tuinen. Dat doet hij tegenwoordig, heel geavanceerd, met twee speciale camera’s waarmee 3D opnamen gemaakt kunnen worden. Daardoor ontstaat diepte in de opnamen. Wel moeten die met behulp
van 3D brillen bekeken worden. We mochten er allemaal een gebruiken tijdens de lezing en zo “wandelden” we door de tuinen en langs de borders die Piet Boersma ons liet zien.
Daarbij bleek dat heggen als die met behulp van 3D camera’s gefotografeerd worden, nog extra veel spanning geven in de tuin. We “liepen” door een aantal tuinen, waarvan sommigen niet meer toegankelijk zijn voor bezoek omdat alle werk dat daarvoor verricht moet worden de eigenaren te veel werd. Maar we konden tijdens de lezing bijvoorbeeld nog wel een kijkje nemen in de tuin van Lipke Schat en Elly Kloosterboer.
Toen de laatste haar tuin nog openstelde plantte ze elk jaar 6.000 nieuwe tulpenbollen. In haar tuin experimenteerde ze met het combineren van grassen en voorjaarsbollen zoals tulpen en narcissen, en Allium en Liatris in de zomer. De duidelijke structuur van Echinacea en distelsoorten staan daar ook prachtig bij.
Onze inleider liet ons een aantal bijzondere bomen zien, zoals de Zevenzonen boom met zijn afschilferende bast, Koelreuteria die geel bloeit in juli/augustus, lampionachtige vruchten heeft én geel/oranje kleurend blad in de herfst. Ook het blad van de Bijenboom laat ons een herfstkleur
zien en insecten genieten in augustus/september van de nectarrijke witte bloempluimen. Het donkere, kantachtige blad van de Sambucus “Black Lace” vormt een spannende combinatie met de zachtroze bloemen en van de zwarte bessen van deze vlier kunnen we heerlijk roze gekleurd
vruchtensap maken.
De door Piet Boersma ontworpen “Vlindertuin” op het volkstuincomplex De Zuidert in Emmeloord is door vrijwilligers aangelegd en wordt ook door hen onderhouden. Het is een tuin met prachtige zichtlijnen en interessante borders met van vroeg tot laat in het seizoen nectarrijke bloeiende planten, struiken en bomen. Veel Heleniums staan er en asters, die voor de langste dag tot 1/3 terug geknipt worden om ze stoer rechtop te laten blijven staan. Aster “Little Carlow” met zijn lange bloei en Aster “Lady in Black” die pas in oktober begint te bloeien, ontbreken niet.
De Vlindertuin wordt niet alleen druk bezocht door insecten, er komen ook kinderen die hun ouders en familie trots het door hen gebouwde grote insectenhotel laten zien en vele andere bezoekers genieten lopend of zittend op de bankjes van alles wat groeit en bloeit.
Inke Mensink