Deventer

Tuintips april

Ik begin deze maand met een foto van een plantje dat ik weinig in tuinen tegenkom, maar wat ik van harte kan aanbevelen, de Arabis caucasica ‘Variegata’, in de volksmond rijstebrij, scheefkelk of randjesbloem genoemd. Dit plantje is namelijk een uitstekende bodembedekker, doet het goed onder struiken, maar ook op zonnige plekken, is goed winterhard en eenmaal gevestigd goed droogte tolerant. Verder is het groenblijvend, bloeit langdurig en, zoals op de foto te zien is, rond deze tijd rijkelijk met trosjes witte geurende bloempjes. Het verspreidt zich bovengronds via ranken en is dus  prima in toom te houden. Enig nadeel van deze bontbladige variëteit is dat hij na verloop van tijd wat naar groenbladig kan verlopen.

De tuin komt nu echt op gang met uitlopende struiken en vaste planten. We krijgen weer zicht op wat waar staat en dus ook op opengevallen plekken. Deze kun je nu opvullen met zomerbollen, nieuwe aanwinsten of na medio mei met eenjarigen.

Vergeet niet van tulpen die je wilt overhouden de uitgebloeide bloemen te verwijderen en laat daarna stengel en blad op natuurlijke wijze afsterven. Hiermee voed je de bol in de voorbereiding op het volgend seizoen.

Ook pot- en kuipplanten komen weer tot leven en verdienen verse potgrond (en voeding) om de start te ondersteunen en het nieuwe seizoen goed door te komen. Neem daartoe de kluit uit de pot, schud de wortels los en verwijder zoveel mogelijk van de oude grond. Leg onder in de pot wat kleikorrels voor een goede drainage voordat u de plant weer met verse (turfvrije) potgrond terugzet. Knip oude stengels wat terug om de vorming van nieuwe uitlopers te stimuleren. Van te grote kuipplanten schraap je zoveel mogelijk van de bovenlaag weg en vervang deze door verse potgrond.

Er kan deze maand nog veel meer, zoals het snoeien van lavendel; kijk voor meer tuintips op www.deventer.groei.nl of bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert