Deventer

Meer fleur in de tuin met éénjarigen

Wil je de tuin wat opvrolijken zonder grote investeringen, dan kan dat heel goed met éénjarigen. Eénjarigen willen meestal een plekje in zon. Maar aan bestaande vaste planten éénjarigen toevoegen om de tuin meer op te vullen is ook een goed plan. De bodem vindt het fijn als er een zo aaneengesloten mogelijk plantendek ontstaat in de zomer.

Voor plekken in de tuin tussen bestaande vaste beplanting is het wel zaak eerst de grond iets te verbeteren door toevoeging van compost (= humus), zodat de grond het regenwater beter vast kan houden.  Jonge plantjes moeten in het begin  goed verzorgd worden. Zaai niet te vroeg, want dan is het ’s nachts te koud. Als het lang droog is voorzichtig (met liefde) gieten of spuiten met een plantenspuit. Dus niet met een grote gieter die het zaad wegspoelt.

Je kunt kiezen tussen zelf zaaien of zaaigoed inkopen. Persoonlijk vind ik zelf zaaien het leukst. Zaai niet te dicht, want anders moet je veel dunnen en wieden. Zaai niet steriel in een rijtje, maar bv. in groepjes die je herhaalt. Nog beter is het om – als dat kan – in potjes planten binnenshuis of in een kas voor te kweken en ze pas in de grond te zetten als ze groter en sterker zijn. Probeer een bloemenmengsel (samen met de buren?). Noteer wanneer je zaaide en als het resultaat niet goed is, kun je nog eens bij zaaien. Kijk naar de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt ook plantjes kopen die anderen gekweekt hebben bv. in de tuincentra of bij kwekers. Op de markt is eveneens een ruim aanbod van planten. Of informeer eens bij onze Zaai- en Stekclub.

Noteer de namen goed en kijk op internet na hoe je ze moet verzorgen. Verwijder uitgebloeide bloemen anders maken ze zaad en stopt de plant met bloeien. Plant voor 14 mei (tot de IJsheiligen)  geen plantjes in de tuin. Let bij dit alles op mooie kleurencombinaties. Dat geeft een rustiger uitstraling in de tuin. Kies voor planten met enkelvoudige bloemen, dat wil zeggen met stampers en meeldraden. Dat zijn planten waar bijen en andere insecten voedsel uit kunnen halen. Dat is goed voor de biodiversiteit. 

Verder kun je bv. met dahliaknollen tot de vorst invalt bloemen kweken. Verwijder wel steeds de slakken, die dol zijn op jong groen. Aan het eind van de herfst de knollen opgraven en vorstvrij bewaren tot het volgende jaar

Jan Weggemans