Deventer

Excursies

Dagexcursies en meerdaagse tuinreizen

Onze afdeling organiseert jaarlijks excursies om tuinen te bezoeken. Een meerdaagse reis, in binnen- of buitenland staat ook altijd op het programma. De aankondigingen leest u in ons Groene Boekje en op onze website, met programmabeschrijving en een aanmeldingsformulier. Aan het begin van het kalenderjaar hebben we meestal ons programma klaar. Tweemaal per jaar (juni/juli en eind augustus) gaan we er een dag op uit per touringcar om een drietal tuinen en een kwekerij te bezoeken. Er is voor deze dagen altijd veel interesse.

Hoe ziet zo’n dag eruit?

We verzamelen ons bij het opstappunt, meestal het Postillion Hotel Deventer aan de A1. Men kan daar goed de eigen auto parkeren.  We vertrekken om circa 8.00 uur. Onderweg schenken we een kopje koffie of thee. Na ongeveer een uurtje reizen bezoeken we de eerste tuin. Vaak worden we ontvangen met een welkomstpraatje en daarna “losgelaten” in de tuin of we lopen mee met een rondleiding. Op alle adressen wordt de inwendige mens ruimschoots verzorgd. Soms wordt gelegenheid geboden in een van de tuinen om ons eigen lunchpakketje te nuttigen, bijvoorbeeld vergezeld van een kopje soep. Soms eten we het lunchpakketje in de bus. Meestal sluiten we de dag af bij een kweker van vaste planten, waar we onze kooplust de vrije loop kunnen laten. Vaak wordt daar nog een glaasje geschonken met een hartig hapje erbij. Onderin de bus is ruimte genoeg om alle aankopen mee naar huis te krijgen. We streven ernaar tegen etenstijd terug te zijn op het opstappunt.

Onze meerdaagse reizen kennen een lange historie. In het verleden hebben we de organisatie van deze reizen vaak in handen van Garden Tours gegeven. Met hen hebben we gereisd naar Engeland (vele malen), Schotland, Ierland, Frankrijk. Op een gegeven moment hebben we gemerkt dat deze reizen toch wel prijzig werden, ook omdat voor een verdere bestemming (bijvoorbeeld naar de Cotswolds) veel reisdagen nodig zijn. Voor sommige mensen werd het ook een te grote belasting om 5 dagen of langer op reis te zijn. De reiscommissie heeft daarom gemeend zelf de organisatie in handen te nemen en iets dichter bij huis te blijven. Dat heeft al vijfmaal geresulteerd in 3-daagse reizen, achtereenvolgens naar Belgie, Duitsland, Zeeland, Zuid-Holland en Limburg. Dit jaar gaan we 3 dagen naar Duitsland.

Door zelf te organiseren, hebben we tot nu toe de kosten aardig in de hand weten te houden. We hebben immers niet het doel geld over te houden.

De meerdaagse reizen vinden meestal plaats in juni of (begin) juli en beginnen ook bij het Postillion Hotel Deventer, waarna we naar Apeldoorn rijden om nog enkele deelnemers te laten instappen. Tijdens deze drie dagen bezoeken we zo’n 6-7 tuinen en een kwekerij. We proberen ook nog een andere activiteit in te plannen, die niet per se iets met planten te maken heeft. Zo hebben we al eens een scheepswerf bezocht, een oesterkwekerij en een museum. Ook een rondvaart en stadsrondleiding hebben al eens op het programma gestaan. Je kunt het ook overdrijven met tuinen! Aan het eind van dag 1 en 2 belanden we in ons hotel, waar we gezamenlijk een 3-gangen diner nuttigen. Leuk is het te zien, dat elke avond andere tafelschikkingen ontstaan. Dat maakt het ook voor alleengaanden prettig aan te schuiven. ’s Morgens maken we gebruik van een ontbijtbuffet. Alles is in onze reizen inbegrepen, vaak zelfs nog een glaasje bij het diner! De laatste dag gebruiken we, op weg naar de opstapplaatsen, nog een afscheidsdiner. Na het uitzoeken van alle koffers, planten aanwinsten en uitgebreid gedag zeggen, gaat ieder weer zijns weegs.

Kortom, een gemoedelijke en informele sfeer. Met elk jaar een “vaste kern”, maar ook vele nieuwe deelnemers, zowel stellen als alleengaanden. Het gaat goed samen met een groep gelijkgestemde tuinliefhebbers!  Gaat u een keer met ons mee?

De reiscommissie,

Ton Blokvoort, Erica Hoogerbeets en Kattelijne Kraak

PROGRAMMA 2024:

► Dagexcursie 5 juni

► Dagexcursie 8 juni

► Driedaagse Duitsland 27 t/m 29 juni

► Dagexcursie 2 augustus