Een inspirerend thema: De eetbare tuin
Dit jaar draait het in de Nationale tuinweek om de eetbare tuin.
Wat verstaan we er eigenlijk onder?
Ik heb voor dit stukje op internet gezocht naar bruikbare en bijzondere informatie. Wat is eigenlijk een eetbare tuin?
Op de site van www.permades.nl staat het goed uitgelegd. Er is namelijk een verschil met een moestuin. Een moestuin is gericht op (maximale) productie van voedsel. In de eetbare tuin spelen andere aspecten een rol, zoals ecologie, biodiversiteit, duurzaamheid, natuurbeheer en esthetiek. Niet een maximale productie, maar juist een minimale input aan arbeid, irrigatie, meststoffen en bestrijdingsmiddelen, is het uitgangspunt bij een eetbare tuin.
Op de site staan ook heel veel filmpjes over o.a. composteren, konijnen op een groen dak, klimplanten voor o.a. verkoeling, permacultuur in een kleine tuin, voedselbossen enz.
Vera Greutink uit Twenthe, (ze schreef o. a. voor Groei & Bloei), vertelt op haar site www.tuinsmakelijk.nl, over zo’n eetbare bostuin. In een video neemt ze de kijker mee door haar 5 meter brede en 25 m lange bostuin. Ze laat zien wat er allemaal groeit: veel soorten (klein)fruit, groentes en kruiden, eetbare planten.
Ze schreef er ook een boek over: Tuin smakelijk!
Verder ontwerpt ze “eetbare paradijsjes”, geeft ze lezingen en cursussen.
Een ander boek over dit thema is geschreven door de Engelse Alys Fowler, bekend van Gardeners World, en het heet: De eetbare tuin.
Ze laat zien hoe je, ook op kleine oppervlaktes zoals een stadstuin, balkon of dakterras, een prachtige, efficiënte en rijke tuin kan creëren. Hoe je daarvoor een goede grond maakt en hoe je de oogst kan verwerken in allerlei gerechten.
Op You Tube zijn diverse filmpjes te vinden. Tik haar naam in het u ziet het vanzelf.
De Nederlandse Madelon Oostwoud tuiniert al 20 jaar op een tuin van 5 bij 5m2. Ze legde haar kennis neer in het boek: Een kleine eetbare tuin met vaste planten, uitgegeven door de KNNV. Het bevat veel praktische informatie, zoals lijsten van open tuinen, kwekers en zadenleveranciers. Ook een lijst met ruim 200 geschikte éetbare tuinplanten is los bijgevoegd. Vorig jaar verscheen van haar hand ook een boek over het Voedselbos. Een video vindt u op de bovengenoemde site van www.permades.nl.
In Zwolle is een eetbare tuin in de stad te vinden. Katharine Hone, tuiniert op een perceel van 4 bij 12 meter. Ze werkt in lagen, net zoals in een bosrand ecosysteem. En met de kennis dat alle organismen bewust bij elkaar gezet moeten worden zodat ze van elkaar kunnen profiteren. In haar tuin zijn er 2 systemen: het ene is gebouwd rondom het “konijn”. De tweede systeem is rondom de “appelboom” gebouwd.
Lees haar blogs op www.permacultuurzwolle.nl, onder de Categorie Biodiversiteit. Je kan er je ook op abonneren!
Heel veel van deze informatie is ook te vinden op de site van de landelijke vereniging Permacultuur Nederland www.permacultuurnederland.org.
Op deze site, waarin ze uitleggen wat permacultuur inhoudt, wordt o.a. een introductiecursus aangeboden, te volgen op internet, zijn er verwijzingen naar bijvoorbeeld BBC- en VPRO-documentaires, is er een uitvoerige plantenlijst te vinden en heel veel meer. De organisatie heeft ook een tijdschrift Permacultuur magazine, waarop je je kan abonneren.
Corrie Eland