Deventer

Column in het Deventer Nieuws van mei 2023

Tuintips mei

Hoe het kan verkeren merkte ik toen ik terugkeek naar mijn column van mei vorig jaar. Omdat het voorjaar toen nogal droog was, gaf ik een aantal suggesties voor droogte- en hittebestendige planten. Nu verloopt het voorjaar totaal anders, vochtig en groeizaam, dat laatste vooral waar het onkruid betreft. Voordeel van het droge voorjaar was dat er nauwelijks slakken waren die het op onze ontluikende vaste planten en ander sappig groen voorzien hadden. Ook dat is nu anders. En wat valt er tegen te doen? Uiteraard kun je kiezen voor planten die slakken niet lusten en gelukkig zijn er daarvan vele. Dit zijn planten met een leerachtig, dik, hard of giftig blad, maar ook sterk geurende planten zoals kruiden. Daarnaast zie ik tweeërlei aanpak mogelijk ter bescherming van je kwetsbare planten.

De eerste wordt meestal toegepast, te weten verhinderen dat slakken deze planten bereiken. Dit gebeurt onder meer door ze in de schemer te verzamelen, met een bierval te vangen, met een obstructie van koperdraad of -strip rondom potten of planten in de volle grond of door het aanbrengen van gruis rondom gevoelige planten.  Potten kun je in een waterschaal plaatsen (zie foto). Tenslotte kun je korrels van bij voorkeur ecologisch verantwoord ijzerfosfaat gebruiken. Je kunt ze zelfs bestrijden met aaltjes (nematoden).

De tweede is je kwetsbare planten onaantrekkelijk maken door ze te besproeien met bijvoorbeeld knoflookwater, eventueel nog aangelengd met een geurig kruid. De knoflook trekt in het blad en dat verliest door de geur zijn aantrekkelijkheid voor de slak. Deze methode dient, zolang planten kwetsbaar blijven, wel af en toe herhaald te worden.

Mocht je zelf goede ervaringen hebben met een bepaalde aanpak, dan verneem ik dat graag op info@deventer.groei.nl.

Tenslotte wil ik niet nalaten de nuttige functie van slakken als afvalopruimers te vermelden. Bovendien zijn ze voedsel voor diverse vogels en egels.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert