Frans Nienhuis is opgeleid als hovenier en bloembinder en nu hij gepensioneerd is, heeft hij thuis een hobbykwekerij en plantenwinkel. In Dieren, bij zijn huis, in een volkstuin en op een stuk grond in Zenderen kweekt hij vaste planten.
Als introductie op zijn lezing vertoonde hij een korte film met impressies van diverse tuinen. En daarna nam hij ons mee “op een wandeling door verschillende tuinen”. Die begon in de baroktuinen van het paleis het Loo met zijn symmetrisch aangelegde bedden omzoomd door groenblijvende heggetjes waarin al decennialang met eenjarigen kleur aangebracht wordt. Daarna “struinden” we door veel tuinen met een beplanting in cottage-stijl, waarin groenten, struiken/bomen en bloemen staan. Aanvankelijk werden er alleen groenten en fruit gekweekt bij de huizen van de bewoners, die zelfvoorzienend moesten zijn om honger te voorkomen. Met wat meer geldelijke armslag kwamen daar ook bloemen bij, die zich vrijelijk mochten uitzaaien.
Deze beplantingswijze spreekt Frans Nienhuis aan en we zagen dan ook veel opnamen van tuinen die op deze wijze ingericht zijn. Het begon met een beeld van de lange border in de tuin van ►Great Dixter (Christopher Loyd). Die is beplant met coniferen, struiken, vaste- en enkele eenjarige planten en het hele jaar door een interessant en kleurig beeld biedt. Ook de oudste border van de Tuinen van Mien Ruys laat een kleurig beeld zien. Bij het station in Dieren is door de gemeente een groot perk met droogteresistente prairieplanten ingericht. Ook Sipke Terpstra in Zelhelm heeft een tuin met prairiebeplanting.
De tuin oogt interessant en lijkt groter, omdat die naadloos overgaat in het landschap. De planten zaaien zichzelf uit, ontkiemen op plekken waar ze zich thuis voelen en er wordt selectief gewied. Zo werkt onze inleider ook in zijn eigen tuin. Op de platte daken van de parkeergarages komt steeds meer groen. Zo is in Groningen op de Kemkensberggarage een natuurlijk ogende tuin aangelegd. En op het dak van een parkeergarage in Tiel is een vlindertuin aangelegd door vrijwilligers, die ook zorgen voor het onderhoud. Hetzelfde geldt voor de door Piet Oudolf ontworpen Vlinderhof in het Maximapark in Leidsche Rijn-Utrecht.
Het beplantingsplan hiervan staat op grote borden aan de rand van de Vlinderhof en is ook op internet te vinden. In elke tuin, van wat voor stijl ook, is het van belang dat er planten staan die structuur geven aan het geheel. Zij laten in de winter een interessant beeld zien en bieden daarnaast onderdak en voedsel aan vogels en insecten. Als voorbeelden hiervan zagen we opnamen van Eryngium giganteum “Miss Wilmott’s Ghost”, Echinopps ritro “Veitch’s Blue”, Phlomis russeliana en Ph. T. Amazone”, Eryngium yuccifolia, Agastache Veronicastrum virginicum en kaardebol. Ook veel grassen bieden een interessant winterbeeld. En hoge ijle planen, zoals diverse verbena soorten, kunnen de zomerborder groter doen lijken als ze op de voorgrond geplaatst worden. Zo wandelend door allerlei mooie tuinen deden we weer inspiratie op voor die van onszelf. Contactadres: frans.hummelo@gmail.com, ►https://www.plantenwinkeltjevanfrans.nl
Inke Mensink.