Deventer

Tuintips juli

Kent jouw tuin ook een zomerdip? Een (korte) periode met weinig bloeiende planten? Zomerbloeiende vaste planten zijn intussen volgroeid, waarvan vele nog niet in bloei, terwijl de voorjaarsbloeiers vrijwel alle zijn uitgebloeid. Zo’n 10 dagen geleden was ik op tuinenreis in Zuid-Holland en in enkele tuinen was de zomerdip opvallend aanwezig. Meerdere vaste planten stonden ook daar al wel in knop, maar waren helaas nog kleurloos. Gelukkig wordt dat binnenkort goed gemaakt en dan kunnen we nog weken niet alleen van hun kleur genieten, maar ook van insecten en vlinders die ze aantrekken.

Heb je een gazon en verzamel je bij elke maaibeurt het maaisel, dan is het raadzaam om het gras deze maand licht te bemesten. Immers wat je verwijdert, moet ook weer toegevoegd worden. Gebruik bij voorkeur een langzaam werkende organische mest, deze kan op elk moment zonder verbrandingsgevaar gestrooid worden.

Sommige planten zijn gevoelig voor schimmels als sterroestdauw en meeldauw, vaak het gevolg van slechte groeicondities. Geef deze planten in droge perioden regelmatig voldoende water en verwijder aangetast blad. Bemesting met een kaliumrijke voeding maakt planten ook sterker.

De dahlia is weer helemaal terug van weggeweest en is in een enorm assortiment verkrijgbaar. Sterk en prachtig op de vaas. Helaas kun je verrast worden door oorwormen die zich er overdag in verstoppen na ’s nachts actief te zijn geweest. Plaats je een bloempotje gevuld met stro omgekeerd op een bamboestokje bij de planten, dan kruipen ze daarin en kun je ze er overdag uit verwijderen.

Deze maand sluit ik weer af met een foto van een bijzondere zomerbloeier die inmiddels wel bloeit, namelijk de Phygelius capensis ofwel de Kaapse Fuchsia. Deze plant tolereert droge condities, bloeit rijkelijk en is goed te combineren met andere planten.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert