Deventer

Schapenwol in de tuin, van mulch tot voeding door Cor Koppert

Toen we vorige zomer een fietstocht over de Veluwe maakten, stuitten we bij de schaapkooi van de Ermelose kudde op een aantal kramen waarin de veelzijdigheid van wol getoond werd. Er was ook een kraam waar ‘wolmest’ werd verkocht. Vuile wol die in pellets was geperst en als alternatief voor organische mest die bovendien vocht kon vasthouden, als nieuw product werd aangeprezen. Nogal prijzig, maar we besloten er een kilo van aan te schaffen om in een van onze verhoogde rozenperken mee te experimenteren.

Zo gedaan, dit voorjaar de mestkorrels in één van de perkjes verwerkt en de ander met onze gebruikelijke

organische mest. Wat daarna opviel, is dat de rozen in het perkje met wolmest er aannmerkelijk

gezonder uitzagen dan die in het andere perkje. Interessant! Deze zomer bleek mij bij diverse tuinbezoeken dat tuiniers wol inmiddels ook voor andere doeleinden hebben ontdekt en dan vooral als mulch of bescherming tegen slakken (zie foto).

Wat schapenwol interessant maakt voor de tuin is dat het een natuurproduct is dat boordevol voedingsstoffen zit. Het betreft met name stikstof, kalium en fosfaat. Als graseter krijgt het schaap hiervan dagelijks grote hoeveelheden binnen, een deel daarvan komt in de wol terecht. Op of in de bodem laat de wol deze voedingsstoffen geleidelijk los, waardoor het een langwerkende meststof is. Verder kan wol zo’n 3-4 maal het eigen gewicht aan vocht opnemen en het bij droogte weer afgeven. Verwerkt in de bodem houdt de wol door haar structuur de grond luchtig, waardoor wortels meer zuurstof krijgen. Uiteindelijk wordt de wol die ook nog een veelheid aan organische stoffen bevat, door het bodemleven afgebroken tot humus.

Omdat schapen meer wol leveren dan de kledingindustrie kan verwerken, is het merendeel van de

wol eigenlijk afval en is daarmee in de basis een goedkope voedingsstof voor de tuin. Het is uiteindelijk de verwerking die de prijs bepaalt.

Naast de bovengenoemde pellets, die onder andere door het bedrijf ORO geleverd worden, is schapenwol bijvoorbeeld bij Bio-Kultura verkrijgbaar als matten van 1 meter breed. Handig als alternatief voor stro bij aardbeien, waarbij het de bodem dan ook nog van voeding voorziet.

De firma Compo biedt het in potgrond aan die daarmee 50% lichter is dan de gebruikelijke potgrond. Zij claimen dat hun potgrond planten gedurende 5 maanden van alle belangrijke voedingsstoffen voorziet. Helaas bevat deze potgrond nog turf, al geeft het bedrijf aan dat deze op duurzame wijze wordt gewonnen uit aangetaste veengronden om natuurlijke veengronden van grote waarde in stand te houden.

Concluderend stel ik vast dat voor (verwerkte) schapenwol een nuttige rol is weggelegd voor elke tuin.

Cor Koppert.