Tuintips februari
Het voorjaar dient zich in onze tuinen weer vroeg aan dit jaar. Overal zie je intussen sneeuwklokjes in bloei en de (boeren)krokus, degene die gemakkelijk verwildert, is ook al ruimschoots aanwezig. Weet je overigens dat je sneeuwklokjes heel makkelijk kunt vermeerderen? Dit doe je bij voorkeur als ze net uitgebloeid zijn. Sneeuwklokjes groeien doorgaans in polletjes. Je graaft zo’n polletje op, trekt dit uit elkaar en herplant de afzonderlijke plantjes op de door jouw gewenste plek. Maak zo bijvoorbeeld een randje of vul een kale plek op die straks door een vaste plant opgevuld wordt.
Ik heb het al eens eerder over winterbloeiende struiken of heesters gehad. Wist je dat een aantal daarvan ook een heerlijke geur verspreidt. Eén van die struikjes, volgens mij niet zo bekend, is de Sarcococca. Het is wintergroen, lijkt wel wat op de buxus en kan ook als haagje geplant worden. Op zich is het een vrij onopvallende struik, maar dat verandert in februari/maart als de witte bloemen verschijnen die bovendien een zoete geur verspreiden. Zet hem in een pot naast de voordeur en de geur kan je niet ontgaan als je naar buiten stapt. Op de foto de Sarcococca hookeriana ‘Purple Stem’, die zijn naam dankt aan de opvallende paarse kleur van jonge takken. Deze cultivar blijft vrij gedrongen, wordt zo’n 75 cm hoog en doet het in elke goede tuingrond. Zet je hem solitair, dan heeft de plant geen ander onderhoud nodig dan hoogstens het inkorten van een te lange scheut.
Tegenwoordig heeft iedereen wel een of meer siergrassen in de tuin. Grassen die bruin gekleurd en afgestorven zijn, kun je tot aan de grond afknippen. Als je het nu doet, loop je niet het risico dat je nieuw groen mee snoeit. Het afgeknipte koolstofrijke materiaal kun je kort knippen en als mulch laten liggen of composteren.
Voor vragen/suggesties: info(at)deventer.groei.nl.
Cor Koppert