Van schik met bloemen tot bloemschikken!
Een bloemetje op tafel of als geschenk tovert bij de meest mensen een glimlach op het gezicht. Het doet iets met de sfeer, het vrolijkt de omgeving op en maakt deze kleurrijker.
Dat bloemetje kan vele vormen aannemen, van een eenvoudig boeketje uit de tuin tot een bloemsierkunstwerk op wedstrijdniveau. Bezig zijn met bloemschikken is een creatieve bezigheid en dat laatste vraagt oefening. Niet iedereen zal op wedstrijdniveau kunnen en willen eindigen, maar de eigen vaardigheden wat verder ontwikkelen geeft veel voldoening. Dat kan o.a. door deel te nemen aan de bloemschikcursus van Groei & Bloei Deventer, die twee keer per jaar van start gaat. Vijf lessen in het najaar en vijf in het voorjaar, zowel in Deventer als in Posterenk.
Verschillende thema’s en leeraspecten komen aan de orde. Een seizoencursus (najaar- gevolgd door een voorjaarscursus) biedt nog meer diversiteit en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Gaandeweg leer je over technieken, materialen en eigenschappen van bloemen. Er is voldoende ruimte om je eigen smaak vorm te geven, zeker omdat je naar eigen keuze materialen inbrengt.
De cursus wordt gegeven door een bevlogen, kundige docent/bloemist. Er wordt onder andere gewerkt met steekschuim of een zelfgemaakte basis van materialen naar keuze. De technieken binden, buigen, bundelen en klemmen komen aan bod, afhankelijk van het onderwerp. In de lessen staan de bloemen natuurlijk centraal. Dit is de basis voor een goed boeket of arrangement. Veel aandacht wordt besteed aan het verwerken van andere natuurlijke materialen, mooie takken, boomschors en bladmateriaal, maar ook dierbare voorwerpen of bijvoorbeeld iets uit de kringloop kunnen bruikbaar zijn.
Goed gereedschap is zeer belangrijk! Tot de eigen basisuitrusting behoort een scherp mesje, snoeischaar, draadtang, ijzerdraad, touw en soms een lijmpistool.
Aan het eind van elke les worden de werkstukken besproken. De docent geeft tijdens de les persoonlijke tips en ter afronding ook ‘klassikaal’ verbetersuggesties. Door de nabespreking kun je van elkaar leren, maar ook ideeën op doen voor de volgende lessen. De docent maakt elke week een voorbeeldarrangement als inspiratiebron voor de volgende les.
Waarom zou u een cursus bloemschikken proberen?
Deelnemers ervaren de cursus als een leuke, zinvolle vrijetijdsbesteding. Technieken leren en een mooi stuk maken voor in huis zijn belangrijke factoren. Ook de sociale aspecten wegen mee. De gezelligheid van een groep, samen met een vriendin, zus moeder/dochter iets doen. Men blijft de cursus vaak jarenlang volgen en als de passie een vlucht neemt, behoort ook meedoen aan wedstrijden tot een mogelijkheid, bijvoorbeeld bij het Oost-Nederlands kampioenschap. Interesse gewekt?
► INFORMATIE BLOEMSCHIKCURSUS VOORJAAR 2025
Jotine Sonder