Tuintips oktober
De verkleuring van veel bomen en struiken maken het duidelijk, we zitten in de overgang tussen zomer en winter oftewel we zijn in de herfst beland. Doordat sapstromen tot rust komen, ontstaan de meest fraaie verkleuringen, die bovendien oplichten op van die kenmerkende grijze herfstdagen. Er zijn overigens al bomen en struiken die hun blad laten vallen of zelfs al kaal zijn. Kortom het verval is ingezet, maar dat hoort nu eenmaal ook bij dit seizoen.
Toch zijn er ook planten die nu hun hoogtepunt bereiken. Ik denk hierbij aan siergrassen, planten die zorgen voor dynamiek en structuur en daardoor in geen enkele tuin zouden mogen ontbreken. Veel soorten zijn niet alleen nu mooi met hun wuivende pluimen, maar blijven dat ook een groot deel van de winter.
De meeste grassen vergen weinig onderhoud. Je knipt vroeg in het voorjaar, voordat de plant weer gaat uitlopen, de uitgebloeide pluimen en bruine bladeren tot zo’n 20 cm boven de grond af en daarna heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Wordt het hart van de pol bruin of wordt de pol te groot, dan graaf je die na het knippen op, splits hem en zet een gezond stuk terug. Zo kan de plant er weer enkele jaren tegen.
Ik vind het persoonlijk wel verwarrend dat er zoveel soorten zijn, waardoor het lastig kiezen is welke het beste in je border past. Populair is Lampenpoetsersgras (Pennisetum) met een zachte borstelige bloeiwijze. Prachtriet (Miscanthus) is ook populair en heeft een pluimachtige bloeiwijze. Carex is een siergras met geelgroene bladeren dat vaak als bodembedekker wordt toegepast. Maar er zijn er veel meer.
Enkele bijzondere grassen, die ik uit eigen ervaring kan aanbevelen, zijn Stipa Giganteum, waarvan de op haver lijkende pluimen wel twee meter hoog kunnen worden en Panicum Giganteum, die zoals uit bijgaande foto blijkt, ook heel goed als solitair kan worden toegepast.
Voor reacties en vragen: info(at)deventer.groei.nl