Deventer

de Colm

Grondig vakwerk

Na eerst vanuit Bathmen gewerkt te hebben, is in 1987 het terrein aan de Holterweg gekocht, waar het bedrijf nu nog gevestigd is. Zeven mensen verzorgen ontwerp, aanleg, renovatie en onderhoud van tuinen voor particulieren en bedrijven.

“Het proces om van niets tot iets te komen is het mooiste wat er is”, zegt Freek Nijkamp. “Het luisteren naar de wensen van klanten, hen helpen hun ideeën en verlangens duidelijk te krijgen en hun wensen dan vertalen in mogelijkheden en steeds concreter wordende plannen is elke keer weer boeiend en stimulerend. En datzelfde geldt voor het aanleggen van een tuin aan de hand van het overeengekomen tuinontwerp. In korte tijd zie je dan een kale ruimte met aarde en zand door hard en gedegen werken veranderen in de door de klant gewenste tuin waar het goed toeven is. Tijdens dat proces heeft de opdrachtgever een aanspreekpunt, een medewerker van ons bedrijf. Ook als het een grote klus is waar meerdere (gespecialiseerde) bedrijven bij betrokken zijn.

Een strakke en onderhoudsarme tuin is nog steeds erg populair. En we maken wat de klant wil hebben. Maar we wijzen er ook op dat een mooi gazon rust en ruimte brengt in de tuin. Een “groene tuin” met grasveld en borders, waarin planten en struiken staan en indien gewenst bomen, is ook goed voor de opvang van regenwater, zeker bij hevige buien.

Dit jaar hebben we een grote natuurvijver gemaakt voor een particuliere tuin. Het was eerst een paddenpoel die steeds droog viel. En dat probleem hebben we op een eenvoudige en doeltreffende manier opgelost. Een prachtig en levend stuk tuin is zo ontstaan. Zo’n ouderwets stuk degelijk vakwerk maken we graag. Dat is ook kenmerkend voor ons bedrijf”.

Gevraagd naar tips voor lezers van ons blad wordt me verteld dat de herfst en winter nog steeds de beste tijd is om bomen te planten, mits het niet vriest. In de herfst slaan planten nog goed aan en hebben ze een snellere start na de winter. Maar steeds meer mensen leven nu meer met hun agenda dan met de natuur wordt me verteld. Het accent van het werk komt steeds meer op het voorjaar te liggen dan op het najaar, ook voor onderhoud. In de lente gaat alles weer groeien en dan willen de mensen hun tuin ook klaar hebben, om er naar te kijken en gezellig in te verblijven.

Inke Mensink

(*1) Hoveniersbedrijf “de Colm”, Holterweg 95a, 7429 AE  Deventer
telefoon 0570 – 65 27 14 / fax 0570 – 65 82 68
info(at)decolm.nl
www.decolm.nl