Deventer

Koolsoorten voor de moestuin

Als je begint met moestuinieren, is het wel zo leuk dat het lukt. Niet alle koolsoorten zijn even gemakkelijk te kweken. Daarom is hieronder een overzicht opgenomen van meerdere koolsoorten. Het is geen uitputtende lijst. We zijn benieuwd naar jouw ervaring met het kweken van koolsoorten. Verder zijn er vaak ook opgekweekte plantjes verkrijgbaar die je in kweekbakken en/of de volle grond kunt zetten. Dat is duurder maar je hebt je moestuin dan wel eerder aangekleed. Bovendien kun je in verhouding eerder oogsten. 

De ontwikkeling van rassen en soorten staat niet stil. Daarom is er bewust voor gekozen om terughoudend te zijn met het noemen van rassen. Elke hovenier die zich heeft toegelegd op moestuinieren zal je op weg kunnen helpen.

 

Onderaan deze lijst kunt u de foto's bekijken van de verschillende soorten (in alfabetische volgorde).

Als u op een foto klikt kunt u deze vergroten. 

 

----------

Bloemkool

Bloemkool is ëën van de lastigst te telen groenten voor de moestuin. Er is weinig voor nodig om het te laten mislukken. Bloemkool stelt nogal wat eisen aan de standplaats en aan de grond. Bloemkool doet het goed op humushoudende leemgrond die goed is bemest met kalk/ Bloemkool heeft veel voedingsstoffen nodig en de grond mag niet uitdrogen omdat zich anders geen kool vormt of alleen maar kleine misvormde kooltjes. Als je het toch wilt proberen, ga dan voor de zomerteelt. Dan heb je de meeste kans op succes.

----------

Broccoli

Broccoli is het gezondere broertje van bloemkool. Bevat vitamine C, carotine, kali, kalk, fosfor en ijzer. De bloemknoppen zijn rijk aan chlorofyl, daardoor zijn ze groen. Broccoli groeit het best op diep losgemaakte grond. Hij stelt haast dezelfde eisen aan de grond als bloemkool. Het is dus geen gemakkelijk te telen groente.

----------

Boerenkool

Boerenkool is heel gemakkelijk te telen op alle gronden en is zeer winterhard. Boerenkool eet je pas als de vorst eroverheen is geweest. Gooi de stronken van de koolplanten niet in de composthoop maar in de bruine gft-bak. Er zijn soorten voor de nazomer-, herfst- en winterteelt.

----------

Chinese kool

Chinese kool vormt een krop van vrij losse bladeren. Chinese kool stelt dezelfde eisen aan de grondsoort als andere koolsoorten. Kies voor rassen die niet al te snel doorschieten. Teel na de langste dag. Zorg dat de plantjes niet uitdrogen, want anders schiet de Chinese kool door. Het is een smakelijke groente, maar niet zo gemakkelijk om te telen. Er zijn rassen voor de primeur-, zomer- en herfstteelt.

----------

Koolrabi

Koolrabi heeft een relatief vrij korte groeitijd. Vooral de vroege rassen zijn uitstekend van smaak. Ze zijn vanwege hun geringe behoefte aan ruimte uitstekend geschikt voor de teelt in een kleine tuin. Koolrabi heeft een hoog gehalte aan mineralen en vitaminen. Niet alleen in de knol, maar ook in de zachte jonge blaadjes. We onderscheiden witte en blauwe rassen. Blauwe rassen hebben meestal wat meer tijd nodig voordat je ze kan oogsten. Er zijn rassen voor het hele teeltseizoen beschikbaar.

----------

Rode kool

Het is niet gemakkelijk om rode kool te telen. Rode kool vraagt veel van de grond: een vochtvasthoudende, rijke, voedzame grond die niet te zuur is. Op lichtere gronden sluiten de kolen niet goed aan waardoor ze niet goed te bewaren zijn. Er zijn voornamelijk rassen voor de zomer- en herfstteelt.

----------

Savooiekool

Deze kool is van alle gesloten koolsoorten het gemakkelijkst te kweken. Erg lekker. Ze vragen veel van de grond: een vochtvasthoudende, rijke, voedzame grond die niet te zuur is. Op lichtere gronden sluiten de kolen niet goed aan waardoor ze niet goed te bewaren zijn. Gele savooiekool vormt een vaste ronde kool, geelgroen van kleur. Groene savooiekool vormt een meer losse kool, waarvan het blad sterk gebobbeld is. Er zijn rassen voor het hele teeltseizoen beschikbaar.

----------

Spruitkool (spruitjes)

Een spruitje is eigenlijk een soort van ontwikkelende krop in elk bladoksel. Spruitkool doet het eigenlijk altijd prima op zware kleigrond. Let bij het kiezen van het ras op de oogstperiode. Dan kan je gedurende een langere periode spruitjes oogsten. Er bestaan zaadvaste rassen en de F1-hybride rassen. Deze laatste rassen zijn wat beter.

----------

Witte kool

Witte kool is eigenlijk niet wit, maar lichtgroen. Het is de best bewaarbare koolsoort. In een donkere, koele vorstvrije ruimte maar liefst vier maanden. Net als de andere sluitkoolsoorten stelt de witte kool eisen aan de grond en aan de standplaats. De beste rassen zijn meestal toch de hybride F1-rassen. Er zijn rassen voor de primeur- en zomerteelt.