Tuintips oktober
Geleidelijk verdwijnt de bloei uit de tuin en nemen herfstkleuren het over. Toch zijn er nog wel uitzonderingen, zoals herfstasters (zie foto) en herfstanemonen. En niet te vergeten dahlia’s. Zolang je uitgebloeide bloemen blijft verwijderen, bloeien ze tot de eerste nachtvorst door. De meeste kun je overigens goed op de vaas zetten, dus heb je ook nog kleur in huis.
Ogenschijnlijk komt de tuin nu in rust, maar omdat de grond nog steeds warm is blijft ondergronds het leven nog wel even doorgaan. Pas wanneer de bodemtemperatuur op worteldiepte onder de 6 graden daalt, valt alle groei stil. En om dat te bereiken moet de luchttemperatuur geruime tijd onder deze temperatuur zijn geweest. Kortom condities voor (ver)planten zijn nog steeds ideaal.
Vanaf nu kunnen bollen weer de grond in, uitgezonderd tulpen. Voor tulpen is de grond nog te warm, waardoor ze bevattelijk zijn voor ‘tulpenvuur’, een schimmelaantasting. Deze bollen kun je nog tot kerst planten. Zorg dat de grond waarin je bollen plant goed afwatert en maak een plantgat waarvan de diepte driemaal de hoogte van de bol is.
Laat de stengels van uitgebloeide planten zoveel mogelijk staan. Als er zaadkoppen op zitten, zoals bij Echinacea, Agastache en Verbena, zullen vogels je daar tot in de winter dankbaar voor zijn. Het is zelfs mogelijk dat er puttertjes op afkomen. Daarnaast kunnen in holle stengels insecten overwinteren.
Onkruid groeit nog volop, reden dus om het de baas te blijven. Nu de grond tijdens de kortere dagen nauwelijks opdroogt, betekent dit dat het met de hand verwijderd moet worden. Bij schoffelen blijft te veel aarde aan de wortels achter, waardoor het onkruid zich weer gemakkelijk hecht.
Het is verstandig om grasmaaiers nu wat hoger af te stellen, minimaal op 5 cm; dit zorgt ervoor dat het gras in de winter minder kwetsbaar is.
Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.
Cor Koppert