Deventer

Arjan Schepers Vaste Planten

Midden tussen de weilanden, in de buurt van Raalte, kunt u sinds 2008 de kwekerij van Arjan en Elise Schepers vinden. Gezonde, winterharde vaste planten kweken met een bijzondere sierwaarde of die wat toevoegen aan het assortiment dat algemeen verkrijgbaar is: daar is zijn kwekerij op gericht.

"Met planten werken en planten vermeerderen is prachtig werk", zegt Arjan Schepers. "Ik heb een technische achtergrond, ben ingenieur in procestechniek, maar de hele dag achter een bureau zitten is niets voor mij. Dat merkte ik, toen ik een jaar aan het werk was. Dus heb ik me omgeschoold, ben naar de tuinbouwschool gegaan en heb bij diverse kwekers gewerkt."

"Na 2½ jaar stage bij Coen Jansen en 2½ jaar de winkel in de tuinen van Mien Ruys gerund te hebben, dacht ik op een bepaald moment: "Ik begin een kwekerij voor mezelf." Mijn vrouw Elise en ik zijn begonnen met een hobbykwekerij op een gehuurd stuk grond in Zwolle en daar startten we ook met de verkoop van planten, maar we wilden graag een plek die helemaal van onszelf was, ergens tussen Zwolle en Deventer in, want we komen uit deze buurt, mijn vrouw uit Zwolle en ik uit Ommen en nu zitten we dus in Mariënheem bij Raalte, op een stuk grond van 16.000 m²."

"Mijn vrouw en ik hebben beiden een parttimebaan en daarnaast hebben we de kwekerij die we geleidelijk aan willen uitbreiden. Vorig jaar hebben we de moerbedden beplant, windsingels aangelegd door het poten van 1000 bomen. We hebben ook een bosje aangeplant, want we hebben helemaal geen schaduw en we willen ook schaduwplanten kweken en verkopen."

"Planten die we mooi vinden, proberen we eerst uit in onze eigen tuin of in de moerbedden. Mooie, gezonde en stevig planten kweken en daar zoveel mogelijk mensen voor interesseren: dat willen we graag doen."

Enthousiast laat Arjan Schepers ons zijn bedrijf zien. Een grote kas vol planten, de moerbedden die ook voor klanten toegankelijk zijn en kippen. In de loop van 2009 komen er ook bijen: nuttige hulpjes bij het bestuiven. Er is ook een waterzuiveringsinstallatie en een vijver. Deze voorziening is noodzakelijk wordt ons verteld, want het grondwater is zeer ijzerhoudend, hoe diep je ook gaat, en daar kunnen de planten niet tegen. Het water wordt nu opgepompt en gefilterd om het van ijzer te ontdoen. Daarna wordt het naar de vijver geleid en van daaruit via ondergrondse leidingen naar de moerbedden en de kas.

"En hier staan mijn grasmaaiers", zegt Arjan Schepers en achter het hek zien we prachtige, kleine, bruine schapen staan die rustig grazend het gras kort houden. "We hebben nu ook een schuur waar we lekker verwarmd de hele winter door kunnen kweken."

Geraniums zijn de lievelingsplanten van Elise Schepers. Haar man heeft geen specifieke lievelingsplanten. Wel zijn er planten die zijns inziens te weinig gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld amsonia. "Die is prachtig als hij uitloopt, bloeit vroeg, vormt mooie zaden en heeft een schitterende herfstkleur. Ook baptisia ziet er betoverend uit als hij uit de grond komt, de bloemen en de zaadpeulen zijn mooi en het is een zeer betrouwbare plant en dan de heleniums, die weer populair zijn geworden. De nieuwe variëteiten zijn stevig en hebben mooie kleuren."

Donderdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur (Tussen 1 maart en 1 november) is de kwekerij geopend


Inke Mensink