Deventer

Column in het Deventer Nieuws van mei 2024

Tuintips mei

De ijsheiligen liggen inmiddels achter ons, de dagen worden langer en de nachten korter, dus de kans dat het de komende tijd nog tot nachtvorst komt is nagenoeg nihil. Kortom tijd om vorstgevoelige planten als Dahlia’s, Canna’s en voorgetrokken eenjarigen in de volle grond te zetten. De grond rond het plantgat wel eerst los maken, deze kan door de vele regen nogal dichtgeslagen zijn. Je kunt dan tegelijkertijd, om ze een steuntje in de rug te geven, wat organische mest door de grond mengen.

Eenjarigen kunnen deze maand ook nog tussen vaste planten gezaaid worden. De grond is inmiddels wat opgewarmd, zodat het zaad, zeker als de grond wat vochtig blijft, snel kan kiemen. Het is wel belangrijk dat de grond goed onkruidvrij is om te voorkomen dat er straks een mengsel van plantjes en onkruid verschijnt, waarbij je het een niet van het ander kunt onderscheiden. Een hulpmiddel is om zoveel mogelijk in rechte of geboden rijtjes te zaaien.

Overjarige potplanten maken inmiddels nieuwe groeischeuten en kunnen nu van verse potgrond worden voorzien. Haal de oude kluit uit de pot en schud deze uit. Daarbij mag je gerust de in elkaar geklitte wortels wat uit elkaar trekken. In de verse potgrond zal de plant dan sneller nieuwe haarwortels aanmaken. Uiteraard gebruik je voor het oppotten van al je planten alleen turfvrije potgrond en na het planten goed inwateren. Sommige planten, zoals Agapanthus, kunnen zo strak in de pot zitten dat ze er alleen met een stevig mes uit te verwijderen zijn. Dat doorsnijden is bij de Agapanthus geen probleem, het levert je meestal een paar nieuwe planten op.

Als afsluiter een foto van een bodembedekker, die ik heel weinig in tuinen tegenkom, de ‘Gentiaan ereprijs’, die begin mei met prachtige lichtblauwe aren bloeit en waar slakken aan voorbijgaan!

Kijk voor meer tuintips op www.deventer.groei.nl

Cor Koppert