Tuintips november
Deze weken tref je overal hopen blad aan, omdat veel bomen en struiken deze maand massaal hun blad verliezen. En wat moeten we ermee? Afgaande op het indringende geluid van bladblazers, met name in het weekend, willen we er zo snel mogelijk van af. Wat zonde is, want het gebladerte zit boordevol nuttige voedingsstoffen, voedingsstoffen die in voorgaande maanden aan de bodem zijn onttrokken en daar eigenlijk weer aan teruggegeven moeten worden. In onze bossen werkt het zo. Gevallen blad wordt door natuurlijke processen afgebroken, de voedingsstoffen erin teruggegeven aan de bodem en dit circulaire proces houdt het bos in stand.
Welke voedingsstoffen bevat afgevallen blad dan wel? Allereerst de bekende elementen stikstof, fosfor en kalium (NPK), de hoofdbestanddelen van meststoffen uit de winkel, maar ook calcium, magnesium en niet te vergeten micronutriënten als ijzer, zink, koper en mangaan, alle nodig voor een gezonde plantengroei.
Wees dus zuinig op deze gratis voeding voor je tuin. Heb je een composthoop, dan kun je daar je verzamelde blad aan toevoegen. Het zal je compost verrijken. Geen composthoop? Geen nood! Verzamel het blad in plastic afvalzakken, zorg ervoor dat het niet te droog is en bind daarna de zakken dicht en zet ze in een verloren hoekje. Afhankelijk van het soort blad levert je dit na één of twee jaar prachtige rulle compost op. Gebruik bij voorkeur een mengsel van bladeren en het proces is te versnellen door het blad eerst met de grasmaaier te verkleinen.
Heb je ook daar geen ruimte (of geduld) voor, breng het dan in een laag van enkele centimeters om je planten in je borders aan. Ook dit gaat gemakkelijker als je het eerst verkleint. Zo’n mulchlaag beschermt wortels bij vorst, onderdrukt onkruid en stimuleert het bodemleven. Dit bodemleven zal er, zelfs in de winter, nog voor zorgen dat een deel van het blad wordt afgebroken en als voeding in de bodem terecht komt.
Voor meer tuintips: www.deventer.groei.nl