De regen kletterde deze ochtend op de ramen, wordt het fietsweer of gaan we toch met de auto?
Wij kozen voor het laatste.
Gelukkig werd het droog toen we onze tocht in Colmschate begonnen, met de eerste tuin aan de Bloemendalsweg 2a, een open en lichte tuin met prachtige zichtlijnen.
Daarna gingen we naar de buren waar veel kunst te zien was, mooie Cortenstaal elementen,
rechte lijnen en mooie grote foto’s o.a. van de nationale bloem van Zambia: de Gloriosa.
We reden verder richting Bathmen naar de Woertsmansweg 30.
Via een slingerpaadje kwamen we achter het huis.
Er ligt een natuurlijke vijver, een gazon met border en er is veel eigengemaakte kunst te zien.
We vervolgden de tocht naar het buitengebied, waar de boerderijtuin van Peter-Jan Roosenboom ligt. De tuin past bij de omgeving. Er is o.a. een mooie bloemenborder rond de vijver en er staan oude fruitrassen.
De volgende stop was bij de Langerbergerweg 4, een prachtige tuin van 2500 m², omzoomd door bomen en struiken en met een waterpartij. Wat rook de jasmijn er lekker!
Aan dezelfde weg op nr 7 kwamen we bij een huis met een rieten dak en rood-groene luiken. Hier ontdekten we veel bijzondere dingen. Eigenaar Harry Groenink, een natuurmens, smeert dagelijks een mengsel van riet- en suikerstroop, rode wijn, rum en jam op een boom en op de paal van het vogelhuisje om vlinders te lokken. Hij verzamelde al meer dan 1000 soorten en onderhoudt contacten met Hortus Leiden en de universiteit van Wageningen.
Ook is er een bunker met vleermuizen. Recent had hij 90 ratten gevangen bij het kippenhok en zelfs 2 zwarte ratten die meegekomen zijn met vrachtwagens uit Oost-Europa en die overnachten op de parkeerplaats achter zijn huis, gelegen aan de A1.
Terug in Bathmen kwamen we bij de prachtige ingesloten tuin van Irma Reinders. Dit is een tuin met strakke vlakken, heel rustgevend, met verschillende zitjes. Leuk vonden we de kruidentuin aan de zijkant bij de keuken: tegel eruit – kruiden erin! Ook de voor- en de zijtuin waren een verrassing.
We reden daarna naar de Willem Pijperstraat 22. Daar bezoeken we de proeftuin van Anneke Rodenburg. Anneke is o.a. ecologisch hovenier en ontwerpster, gespecialiseerd in ontwerp en aanleg van natuurlijke tuinen en (speel)terreinen.
We zijn zeer onder de indruk van haar creativiteit en ook van haar tuin met de stinzen, de vele verschillende inheemse soorten planten, struiken en bomen, waar vlinders en bijen dol op zijn en van de vele hergebruikte materialen.
- Tuin Anneke Rodenburg -
In de Vijfhoek kwamen we bij Rina Schapert in een modern aangelegde tuin, de beplanting is opnieuw aangelegd door de bewoners zelf op basis van het ontwerp van een Groen Adviesbureau. Een beeldend kunstenaar, was er ook aanwezig met mooie keramiek.
Nog één tuin te gaan… aan het Wiebengapad 5. De eigenaren proberen de biodiversiteit zo groot mogelijk te maken. Een groene oase, waar je al slingerend in de achtertuin komt, waar veel te bewonderen is zoals een vijver, een groen dak, takkenrillen en bodembedekkers.
Wat hebben wij genoten van deze dag, veel info opgezogen, mooie tuinen gezien, leuke mensen gesproken en goed weer!
Dank aan de organisatie en alle tuineigenaren want wat zijn zij er druk mee geweest om ons te laten genieten van hun prachtige tuinen!