Deventer

Voorjaarsbollen in de border.

Verslag van de lezing van Alie Stoffers op 19 oktober 2023.

Voorjaarsbollen verrassen ons elk jaar weer in de grauwe wintermaanden. En na de bloei bedekt het blad van de opkomende vaste planten het afstervende blad. Alie Stoffers liet ons dat zien met opnamen van haar eigen én andere tuinen. Door het gebruik van vroegbloeiende bollen kun je het tuinseizoen vervroegen. Cyclamen coum bloeien maandenlang en daarvoor hebben we de hele winter al genoten van het blad van Cyclamen hederifolium, die in de herfst bloeien.

Ze verrassen je ook op onverwachte plaatsen, het zaad heeft namelijk voedzame, zoete mierenbroodjes, die door de mieren overal naar toe gesleept worden. Ook het zaad van dovenetel en sneeuwklokjes bevat mierenbrood. Chionodoxa kan zelfs in de sneeuw bloeien, maar verdraagt helaas droogte niet zo goed. Nog stoerder zijn Scilla’s, die tot minus 40 graden vorst kunnen verdragen. Zij vormen een mooie combinatie met longkruid.

Met duo beplanting kun je op dezelfde plek meerdere feestjes in het jaar maken, hoorden we van Alie Stoffers. Zet bollen en ook vaste planten met verschillende bloeitijd naast of door elkaar, en poot tulpen en narcissen tussen vaste planten met groot blad of rankende stengels, die het afstervende loof van de bollen bedekken. 

Dan heb je maanden plezier van kleur en afwisseling van bladvorm op dezelfde plaats. In de lente bieden Thalia narcissen een mooie combinatie met varens en witte kerstrozen. Sneeuwklokjes, Anemona blanda, narcissen en boshyacint staan daar ook prachtig tussen. In de lente bloeiende bomen kun je mooi spiegelen met bijvoorveeld tulpen in dezelfde kleur, een vreugde om te zien. Hetzelfde kun je doen met vroegbloeiende klimplanten, zoals Akebia, die prachtig combineert met paarsachtig bloeiende bollen.
We zagen vooral veel tulpen, die kun je planten in groepen die allemaal tegelijk bloeien, of plant ze in (grote) groepen die in successie bloeien, dat geeft weer een ander effect. Plant 7 à 8 smallere tulpen per m2 of 4 à 5 exemplaren met een bredere bloem, dan krijg je een mooi effect.

Enthousiast vertelde onze inleidster over de witbonte Euphorbia characcias “White Swan”, het hele jaar mooi om te zien en in de lente prachtig met wit bloeiende tulpen. Ook de Tulipa “White Triumphator” die lang bloeit en stevig rechtop blijft staan op de lange steel, is een aanwinst en komt, mits goed gepland, jaarlijks terug .. Nog zo’n mooie bloem/ blad combinatie biedt Geranium Samobar met Tulipa “Queen of night”.
Ons werd aangeraden in de lente de tulpenroute in de Flevopolder te bezoeken evenals de proeftuin in de Noordoostpolder. Nederland speelt een belangrijke rol in de wereldhandel in bollen. In de Flevopolder kunnen we elke lente uitgestrekte velden met tulpen, hyacinten en narcissen  bewonderen.

Prachtig om te zien, maar die monocultuur veroorzaakt ook plagen en er worden veel giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Door strokenteelt proberen de kwekers de gevoeligheid voor ziekten enigszins te beperken. 
Gelukkig neemt het aantal kwekers van biologische bollen toe. Helaas bleef dit aspect binnen de lezing onderbelicht, terwijl het een toenemend in de belangstelling staand thema is en er een groeiend aantal biologisch werkende telers is, die mooie bollen op de markt brengen. Hetgeen 
onze natuur ten goede komt.


Inke Mensink