Deventer

Tuintips maart

Na enkele koude weken, waarin de natuur nagenoeg stilstond, lijkt de lente inmiddels door te breken. Veel knoppen aan bomen en struiken, die de afgelopen weken in de wachtstand stonden, barsten nu tegelijk open. De foto toont de knoppen van de Magnolia soulangeana die op springen staan. Straks tooit hij zich weldadig met mooie paars-witte bloemen. Sapstromen komen ook op gang met als gevolg fris en jong blad aan bomen en struiken. Altijd weer mooi de kleur van dat fragiele blad.

Nu de natuur in beweging komt, is het zaak dat wij ook in beweging komen. Gezien de gunstige weersvooruitzichten voor de komende weken, kan uiteraard m.u.v. de vroege voorjaarsbloeiers, alles veilig gesnoeid worden. De kans op vorstschade is vanaf nu vrijwel verwaarloosbaar. Dit geldt ook voor rozen. Bij struikrozen knip je eerst de zwakste takken helemaal weg, zodat je 3-5 sterke takken overhoudt. Deze knip je vervolgens tot ca 30 cm terug, in elk geval tot een naar buiten gerichte knop. Bij klimrozen houd je enkele sterke takken als gesteltak aan, waarna je de zijscheuten tot zo’n 3 knoppen terug knipt. Vergeet daarna niet te bemesten. Rozen kunnen veel mest gebruiken; neem hiervoor bij voorkeur een meststof die rijk is aan kalium. Dat draagt bij aan een sterke plant.

Ook de grasmat komt bij temperaturen boven 6 graden tot groei en zal spoedig om een eerste maaibeurt vragen. Wordt het gras intensief belopen of is de mat vervilt met dood materiaal of (deels) bemost, dan is het raadzaam om na die maaibeurt te verticuteren. Het kan er daarna wat kaal uitzien maar, geen zorg, dit herstelt zich, zeker na een daaropvolgende bemesting met organische gazonmest, weer snel. Eventueel kun je de kaalste plekken met wat graszaad ‘doorzaaien’. Na het zaaien licht inharken zorgt voor een beter resultaat.

Er kan deze maand nog veel meer, kijk voor meer tuintips op www.deventer.groei.nl of bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert