Deventer

Tuintips december

In de afgelopen week hebben we met de eerste serieuze vorstperiode van deze winter te maken gehad. Daarvoor werden we overigens al een keer verrast toen het kwik plots eenmalig tot onder de -5 Celsius daalde. Voor verscheidene tuinplanten was dat te veel van het goede en zij stonden er de volgende dag bij als de Hortensia op bijgaande foto. Zelfs het blad van onze bladhoudende Agapanthus in de pot die toch wel een paar graden vorst aan kan, stond er na die nacht verlept bij. Overigens hoeft dat nog niet te betekenen dat de plant afgeschreven is. Zolang de wortelkluit nog intact is, is er gerede kans op herstel in het voorjaar.

Passend bij dit thema was het onderwerp van de Groei & Bloei lezing van vorige maand: ‘hoe hard is winterhard’. Ik denk dat velen van ons zich in deze vraag herkennen. Van eenjarigen weten we het wel, die overleven een beetje nachtvorst gewoonlijk niet. Hoe zit het dan met onze vaste planten? Om daar zicht op te krijgen, moet je allereerst naar de plaats van herkomst kijken. Komt de ‘familie’ uit warme streken, bijvoorbeeld uit Midden- of Zuid-Amerika, dan zullen ze onze (normale) winters niet overleven. Komt de plant daar uit het hoge gebergte, dan kan de plant wel bestand zijn tegen vorst, maar alleen in goed drainerende (zand)grond. In vochtige grond, zoals klei, zullen de overlevingskansen minder zijn. Voor planten uit andere delen van de wereld, zoals Azië, geldt hetzelfde.

Uiteraard kun je planten bescherming bieden. Zoals hiervoor aangegeven tegen natte voeten, maar ook afdekken helpt. Bijvoorbeeld met een flinke laag blad. Wel voorkomen dat het wegwaait of door vogels verdwijnt. Groenblijvende planten, zoals Camelia, kun je tegen een schrale (noord)oostenwind beschermen door ze tijdelijk in te pakken.

En dan…gespannen afwachten hoe de tuin komend jaar weer tot leven komt.

Maar eerst fijne feestdagen gewenst!

Cor Koppert