Deventer

Herma's Border kwekerij & theetuin

Organisch groeien

“Op de hogere landbouwschool heb ik ecologisch werken geleerd” vertelt Herma Schmutzler mij. Daar heb ik geleerd dat je de bodem moet voeden zodat de planten goed gedijen. Het is belangrijk om een plant op de juiste plek te zetten. Dus schaduwminnaars in de schaduw en planten die rijke voedzame grond nodig hebben niet in schrale zandgrond zetten.

Op een bepaald moment is me gevraagd eens in een bijzondere tuin van iemand hier in de omgeving te komen kijken. Dat was een openbaring voor me en ik besloot naar de tuinbouwschool in Frederiksoord te gaan. Ik heb daarna op diverse kwekerijen gewerkt, en ook in de tuinen van Mien Ruys. Daar heb ik mijn eerste kistje planten gekocht. Heel geleidelijk aan heb ik de tuin bij mijn huis beplant en ben met vermeerderen van planten begonnen. 

In 2003 zette ik elke week een fiets met een kistje met planten aan de Boxbergerweg en zo startte ik met de verkoop van vaste planten. Op een bepaald moment ging ik verhuizen en ben in 2005 met de schaduwtuin, achter de kerk in Diepenveen begonnen. Het is een bijzondere plek. Daar kwam in 2006 de tuin aan de Bockhorsterstraat bij, op een mooie zonnige plek. Na het verwijderen van het kweekgras en het verbeteren van de bodem ben ik met het beplanten begonnen.

Mijn doel is om een kleurrijke en natuurlijke tuin te maken waaraan een duidelijk ontwerp ten grondslag ligt. Hierin komt mijn uitgebreide kennis van vaste planten en kleuren tot uiting. Het resultaat is een tuin waar mensen genieten en tot rust komen. Het zijn tuinen met verrassende vormen en kleurencombinaties. Er bloeit namelijk altijd wel iets.

Het is geweldig om met de diversiteit in het assortiment van bijzondere vaste planten te werken en deze planten onderling weer zo te combineren dat er een mooie tuin ontstaat. Grote borders op kleur met hoge vaste planten en wuivende siergrassen zijn mijn favoriet.

Als ik een tuinontwerp gemaakt heb, ben ik altijd zelf bij de beplanting betrokken. Ik voel me verbonden met planten en wil er zeker van zijn dat ze op de juiste plek staan en op de goede diepte gepoot worden. Al werkend deel ik graag mijn kennis van planten, en vertel aan de mensen waarom iets wel of niet kan.

In het opbouwen van een border zit een bepaald systeem. De meeste borders zijn langwerpig, binnenkort ga ik echter een grote vierkante tuin inplanten. Het is een hele uitdaging om daar zowel privacy te scheppen, te werken met zichtlijnen en een gevoel van ruimte en openheid te bieden. Het is boeiend zoals de mogelijkheden en beperkingen van een tuin richting geven aan het ontwerp.

Ik heb veel klanten die hun tuin willen veranderen, maar dat niet in een keer willen doen. Door goed te luisteren naar wat ze willen en die wensen te vertalen in mijn ontwerp en in de plantenkeuze streef ik naar een tuin die bij hen past en waar ze zich in thuis voelen.

Tot slot vertelt Herma Schmutzler me dat de theetuin aan de Bockhorsterstraat (vlakbij landgoed De Haere ten noorden van Diepenveen) het komend seizoen uitgebreid wordt. Waar vorig jaar nog kerstbomen groeiden, komt een geleidelijke overgang naar het omringende weiland, zodat de theetuin en haar omgeving nog beter op elkaar aansluiten.

Inke Mensink

Herma’s Border is gevestigd op twee locaties:

De kwekerij van bijzondere vaste planten ligt in de schaduwtuin aan de Kerkstraat (kerkpad) achter de kerk in Diepenveen.

De theetuin ligt aan de Bockhorsterstraat ten noorden van het dorp Diepenveen.

Openingstijden: zie de website www.hermaborder.nl
Telefoon: 0570 – 593 239 en 06–482 03 961. 
E-mail info(at)hermaborder.nl