Ook de tuin bij huis kan er in deze tijd kaal uitzien. Als het goed is heb je wat plantmateriaal laten staan, als beschutting voor allerlei beestjes, als voedselvoorziening voor de vogels (zaad) en voor het onmisbare wintersilhouet, zoals dat heet. Grassen zijn ideale planten voor dit laatste. Lang nadat ze zijn uitgebloeid geven ze nog vorm en wat hoogte aan de tuin. Met rijp erop kunnen ze er prachtig uitzien. Sedumstengels die zijn blijven staan krijgen met sneeuw grappige mutsjes. Daarnaast is het fijn als er in de wintermaanden nog het een en ander groen blijft. Er zijn talloze vaste tuinplanten die niet helemaal verdwijnen, maar met hun groene of bonte blad de tuin wat opfleuren: bijvoorbeeld Engels gras, ergenia, Euphorbia robbiae, dovenetel, campanula poscharskiana, helleborus, of groenblijvende grassen en varens.
Enkele mooie bomen of heesters zijn echter in deze tijd het belangrijkste. Bomen geven hoogte en daarnaast, net als de heesters, al of niet in haagvorm, structuur en (een gevoel van) beschutting.
Winterbloeiend heesters, zoals Viburnum bodnantense, sarcococca, toverhazelaar, herfstbloeiende prunus, en hazelaar maken de tuin extra aantrekkelijk , en geven al een voorproefje van de lente.
Heb je de vrouwelijke bloempjes van de hazelaar al eens bewonderd? Ze zitten aan dezelfde takken als de mannelijke katjes maar je moet er goed naar zoeken. Uit kleine nog geen centimeter grote knopjes zie je wat rode stampertjes tevoorschijn komen. Je hebt een loepje nodig om het te goed te bekijken, maar de bloempjes zijn prachtig. Nauwelijks voor te stellen dat hier straks de hazelnoten uit groeien.
Vooral groenblijvende hagen kunnen een mooie structuur geven aan de wintertuin. Kijk eens op de pagina "Informele hagen" bij "Naaldbomen voor het aanplanten van een heg" of bij "Loofhoutgewassen voor het aanplanten van een heg". Voor € 2,30 kan je bij de AVVN een Groentje Groenblijvende Heggen bestellen (info(at)avvn.nl, tel. 030 6701331) met meer informatie. Per vijf stuks kosten € 2,00 per stuk. Tuinier je bij één bij het AVVN aangesloten vereniging of ben je abonnee van de Tuinliefhebber, dan kan je de Groentjes gratis downloaden, wanneer je de juiste inlogcode invoert, te vinden in het colofon van onze laatste uitgave.
Het artikel "De siertuin in de winter" is ontleend aan de Nieuwsbrief Avontuurlijk Tuinieren van de AVVN. Klik op de advertentie om de website van AVVN te bezoeken.