Deventer

Column in het Deventer Nieuws van april 2024

Tuintips april

Er gebeurt deze maand van alles in de tuin. Diverse voorjaarsbloeiende heesters komen in bloei (of zijn alweer uitgebloeid) en fleuren de tuin voor enige tijd op. En datzelfde geldt eveneens voor (sier)fruitbomen die er dit jaar vroeg bij zijn. Daarnaast verschijnen de bladverliezende planten weer boven de grond en andere lopen uit met fris voorjaarsgroen, zoals op bijgaande foto de varen Polystichum setiferum 'Iveryanum', een bijzonder exemplaar met fijn ingesneden blad.

Voor de tuinier is er nu van alles te doen. Allereerst aandacht voor het gazon, aangenomen dat je het graag vol en strak wilt. Nu de groei er in zit, kan er geverticuteerd worden om mos en een eventuele viltlaag te verwijderen en de bovenlaag te beluchten. Dat laatste is zeker nodig na de langdurige regen. Vervolgens zo nodig onkruid uitsteken, eventueel kale plekken doorzaaien en tenslotte bemesten met een langdurig werkende organische mest.

Veel vaste planten breiden zich geleidelijk uit, soms meer dan je lief is, waarbij naburige planten in het gedrang komen. Je kunt ze nu afsteken waarna je de vrijkomende stukken kunt herplanten op een opengevallen plek. Zo’n plek kan ontstaan zijn omdat sommige planten de nattigheid van de afgelopen maanden niet overleefd hebben.

Siergrassen als Pennisetum of Miscantus, waarvan het hart bruin geworden is, kun je nu opgraven, splitsen en een jong stuk met wat verse aarde terugplanten.

Vroegbloeiende heesters als Forsythsia, Ribes, Amelanchier (krentenboom) en diverse Viburnums kun je na de bloei zowel in toom houden als verjongen door er enkele oudere takken uit te nemen. Verwijder ook kruisende en schurende takken. Ze zullen nieuwe uitlopers aanmaken waaraan volgend voorjaar weer bloemen verschijnen.

April is ook bij uitstek de zaaimaand in geval je zelf eenjarigen voor je border of als plukbloemen op de vaas wilt kweken. In dat laatste geval zijn Cosmea, Zinnia, Nicotania (tabaksplant) en Nigella (juffertje in ’t groen) enkele favorieten.

Kijk voor meer tuintips op www.deventer.groei.nl

Cor Koppert