Deventer

Bemestingsadviezen

Het eerste deel is een algemene inleiding. Hier lees je onder meer over de bodem, de zuurgraad en meststoffentechnologie. In het tweede deel vind je informatie over welke mest je kunt gebruiken voor groente, fruit, aardappelen, enz.

  • de Bodem

Zoals het ook bij de pizza is, is de bodem van de tuin het belangrijkst. Heeft de bodem geen goede structuur, geen goede waterdoorlatendheid en een onvoldoend luchthuishouding dan zal het tuinieren op een teleurstelling uitlopen. Voor een actief bodemleven is voldoende organische stof in de grond nodig. Organische stof is nodig voor een betere lucht- en waterhuishouding. Met onvoldoende organische stof zal er onvoldoende bacterie-activiteit zijn en zal er onvoldoende voeding beschikbaar zijn voor de plant. Koemest en Vivimus universeel zijn grondverbeteraars met een hoog organische stof gehalte. Hiermee activeer je het bodemleven. Koemest is een goede bodemverbeteraar, maar geeft onvoldoende voeding voor de plant. Zie dit dus niet als plantenvoeding!

  • Voeding

In een juiste plantenvoeding zijn alle elementen beschikbaar welke een plant nodig heeft om te groeien en te bloeien. DCM maakt plantenvoeding van grondstoffen met een tweede leven, die bestaan uit dierlijke en plantaardige materialen die uit nevenstromen van de menselijke consumptie beschikbaar komen. Deze worden gedroogd en verhit zodat ze vrij zijn van ziektekiemen en onkruidzaden. Een breed pallet aan grondstoffen garanderen een uitgebalanceerde voeding die over een langere periode van 100 dagen ter beschikking komt voor de plant. Een aantal voorbeelden van grondstoffen zijn; Bloedmeel, Beendermeel, verenmeel en hoefmeel als dierlijke eiwitten en Cacaodoppen, Soja, druivenpitten koeken en Vinasse van de suikerbieten teelt als plantaardige eiwitten. In totaal worden er meer dan 40 grondstoffen gebruikt! Voordeel van het gebruik van een breed scala een grondstoffen: - lange werking van 100 dagen - bijna geen uitspoeling. Alle DCM meststoffen voor de moestuin zijn 100% BIOLOGISCH. Zie het biolabel op de verpakking.

  • Zuurgraad

Belangrijk is ook om een goede zuurgraad van de grond te hebben. De zuurgraad wordt uitgedrukt met een pH waarde. Wanneer bijvoorbeeld de ph waarde 4 is dan is de grond erg zuur, wanneer de grond een pH waarde hebben van 7 dan is dit een basische grond en wanneer de pH waarde boven de 8 uitkomt is de grond te kalkrijk. Wanneer de grond niet de juiste pH waarde heeft voor de planten die erin groeien kunnen de planten onvoldoende voeding opnemen. De waarde voor zuurminnende planten, zoals Azalea, Heide, Rhododendrons, Pieris, Skimia enz. moet ongeveer pH 5,5 zijn. De waarde voor de kalkminnende planten zoals de Buxus, Lavendel,Sering, Thijm en Marjolein moet ongeveer pH 6,8 zijn. De meeste planten houden van een pH van 6,5. De zuurgraad kan bijgesteld worden met DCM Groenkalk. Hiermee breng je bijv. de pH 5 in de richting van pH 6, dus je vermindert de zuurgraad van de grond. Wanneer je de zuurgraad wil terugbrengen van pH 8 richting de pH 7 dan kan een bodemverbeteraar gebruikt worden die zuur is zoals de Vivimus voor Heide en Rhododendron en alle zuurminnende planten.

  • Mest op maat voor elk soort gewas.

DCM Organische meststof voor groenten

Voor gezonde groenten en kruiden uit eigen tuin.
Rijk aan kalium voor sterke planten en dikke vruchten.
Met magnesium voor diepgroene bladeren en bladgewassen.
100% organisch, toegelaten voor gebruik in de biologische land- en tuinbouw.

Samengestelde organische meststof bevattende magnesium NPK 6-3-12 + 2 MgO. Dosis: 2 kg/10 m².

 

DCM Organische Meststof voor Fruit & Kleinfruit

Organisch: zachte werking voor een evenwichtige groei.
Speciale samenstelling voor fruitbomen (appels, peren, pruimen...) en kleinfruit (aardbeien, aalbessen, braambessen, jeneverbessen, frambozen...).
Rijk aan kalium en fosfor voor een massa heerlijke, dikke vruchten.
100% organisch, toegelaten voor gebruik in de biologische land- en tuinbouw .

Samengestelde organische meststof bevattende magnesium NPK 4-7-12 + 2 MgO. Dosis: 1,5 kg/10 m².

 

DCM Organische Meststof voor Aardappelen

Speciale samenstelling voor de teelt van aardappelen.
Rijk aan kalium voor stevige, smakelijke en grote aardappelen die lang houdbaar zijn.
In waterbestendige en hersluitbare verpakking.
100 % organisch, toegelaten voor gebruik in de biologische land- en tuinbouw.

Samengestelde organische meststof NPK 5-4-15. Dosis: 0,8 - 1,5 kg/10 m² of 30 g/plant.

 

DCM Organische Meststof voor de Siertuin

Voor alle sierheesters, bomen, hagen, buxus, coniferen... 
Zachte en lange werking (meer dan 100 dagen).
Met magnesium voor glanzende, gezonde en diepgroene bladeren.

Samengestelde organische meststof bevattende magnesium NPK 7-6-12 + 4 MgO. Dosis: 1 - 2 kg/10 m².

 

DCM Organische Meststof voor Buxus

Zachtwerkende organische meststof voor een compacte, volgehouden groei van buxus in vollegrond en in potten.
Voor frisgroene, gezonde blaadjes.
Lange werking (meer dan 100 dagen).
Voor buxus en andere kalkminnende planten zoals lavendel, taxus, clematis, helleborus...

Samengestelde organische meststof NPK 7-5-7 + 3 MgO. Dosis: 1 - 2 kg/10 m² - 750 g = ± 20 planten.

 

DCM Organische Gazonmeststof

MINIGRAN® TECHNOLOGY = het propere korreltje: een garantie voor een stofvrije organische bemesting zonder geurhinder.
Verdeelt perfect gelijkmatig en valt diep in het gras voor een homogene grasgroei.
Organisch: minstens 100 dagen een diepgroen gazon zonder verbrandingsgevaar of extra maaibeurten .

Samengestelde organische meststof bevattende magnesium NPK 8-6-7 + 3 MgO. Dosis: 1 - 1,5 kg/10 m².

DCM Organische Meststof Gazon Pur®

MINIGRAN® TECHNOLOGY = het propere korreltje: een garantie voor een stofvrije organische bemesting zonder geurhinder · indirecte werking tegen mos.
Géén vlekken op tegels en kleren.
Met magnesium voor een diepgroen gazon.
Hoog kaliumgehalte: verhoogt de weerstand van het gazon tegen droogte, en vorst en betreding.

Samengestelde organische meststof bevattende magnesium NPK 8-4-20 + 3 MgO met indirecte werking tegen mos. Dosis: 1 - 1,5 kg/10 m².

DCM Organische Gazonmeststof voor het Najaar

Voor het afharden van gazons in het najaar.
Met een hoog gehalte aan kalium: voor een sterke en dichte grasmat die goed bestand is tegen vorst en betreding.
Met magnesium en ijzer voor een diepgroene bladkleur.

Samengestelde organische meststof NPK bevattende magnesium 8-4-15 + (3) met ijzer. Dosis: 0,5 - 0,7 kg/10 m².

www.dcm-info.nl
www.Luxan.nl 
DCM Nederland B.V. /L.M.J. Groenleer 2011

 

KUIPPLANTEN

Verzorging van kuipplantenVerzorging van de AgapanthusSnoeien OleanderGebruik van Bentoniet

De bemestingadviezen voor kuipplanten zijn opgenomen in de volgende artikelen:

 

Voedingselementen 

Ook de werking van de verschillende voedingselementen verloopt optimaler. De startwerking van de meststof is sneller, maar dit met behoud van de lange nawerking . Hiernaast komt tot dubbel zoveel fosfor ter beschikking van de planten bij gebruik van MINIGRAN® in vergelijking met kruimelmeststoffen*, wat zorgt voor een goed en stabiel wortelgestel en sterkere planten.

De vijf hoofdvoedingselementen zijn de Stikstof (N), de fosfaat (P) en de Kali (K) met daar aan toegevoegd de Magnesium MgO de Calcium (Ca) In grote lijnen kunnen we aangeven dat Stikstof zorgt voor de lengte groei van de plant, de fosfaat voor de wortel vorming van de plant, de kali zorgt voor de knopzetting, bloei en de stevigheid van de plant en in het najaar voor het afharden van de planten voordat ze de winter in gaan. De Magnesium zorgt dat de planten een mooi frisgroene kleur hebben. En de Calcium zorgt ervoor de plant de voeding op kan nemen, tevens zorgt calcium, zoals bij de mens voor stevige botten, voor stevige celwanden bij de planten en in kleigronden voor een beter structuur.

Verder hebben planten ook nog sporenelementen nodig. Je zou kunnen zeggen de vitamientjes voor de plant. Dit zijn stoffen die de plant in een zeer geringe hoeveelheid nodig heeft. Het zijn IJzer, Borium, koper, Mangaan, Molybdeen,Silicium, zink en Zwavel. Al deze stoffen zitten in de DCM meststoffen. Als er extra "vitaminen " moeten worden toegediend kan dit met DCM Lavameel.

Het verschil tussen Minerale en Organische meststoffen

 

Meststoffentechnologie

MINIGRAN® TECHNOLOGY is een innovatief en uniek productiesysteem voor het produceren van organische meststoffen onder de vorm van mini-korreltjes. Proeven tonen aan dat dit unieke organische microgranulaat meerdere troeven heeft in de sierteelt.

MINIGRAN® is tot 60 % beter te verdelen dan klassieke korrel- of kruimelmeststoffen*. Dit leidt tot een egale opkomst, mooi verspreide doorworteling van de hele pot en een uniformer gewas qua groei en oogst.

MINIGRAN® perfect bruikbaar voor op gazons, moes- en siertuinen.