Deventer

Nog meer fleur in de tuin met éénjarigen

In het artikel “Meer fleur in de tuin” van Jan Weggemans richt hij zich vooral op de leuke aspecten van het in de tuin ter plekke zaaien van éénjarigen. Er is ook nog een tweede goede methode om deze plantjes te kweken en dat is in schalen of potten, op de vensterbank of in de kas. Het grootste verschil tussen beide wordt gevormd door de aantallen die je kunt kweken; op de vensterbank ben je in ruimte beperkt, maar daar staat het voordeel tegenover dat de dagelijkse controle op zaken als vochtigheid en vermijding van direct zonlicht heel makkelijk is. Ook de ontwikkeling gaat sneller dan in de tuin waar je op hogere temperaturen moet wachten en ontkiemde plantjes door nachtvorst kunnen sneuvelen. De plantjes die binnen worden gekweekt kunnen al in maart gezaaid worden en ook al in maart of april na het ontkiemen, bij redelijke temperaturen,  buiten worden gezet om in de schaduw af te harden. Het enige nadeel is het meerdere malen ’s nachts naar binnen moeten halen als het te koud wordt. Deze methode is perfect voor mensen die geen of een te kleine tuin hebben en bijvoorbeeld voor mooie potten op het terras kweken. Ook mensen die alleen een balkon hebben, kunnen op deze manier toch nog leuk tuinieren.

Maar ook als je wel over een tuin beschikt en ter plekke kunt zaaien, kun je toch voor de potmethode kiezen. O.a. vanwege het verspenen en het later uitplanten  is het meer werk, maar je ontloopt wel risico’s zoals het uitdrogen van het tere materiaal bij onverwacht veel zonneschijn. Deze factor mag je dan zelf nog redelijk in de hand kunnen houden, erger is dat je aan de goden bent overgeleverd t.a.v. vogels en muizen die het zaad lekker vinden of de slakken die de zaailingen minstens zo smakelijk vinden als een vers hostablad.

De keuze van de methode die uw voorkeur heeft, is aan u. Beide hebben voor- en nadelen maar bedenk hopelijk wel dat het zelf kweken, ook als het pas lukt na een paar tegenvallers, heel veel voldoening geeft. Lees meer over zaaien en stekken onder Activiteiten.

Ton Blokvoort