Deventer

Vragenrubriek Agapanthus

Op internet zocht ik naar onderhoud van de Agapanthus en kwam meteen bij je advies. Ik heb vorig jaar twee van deze planten gekocht en in de garage laten overwinteren. Afgelopen zaterdag ben ik twee overpotten gaan kopen en had een Agapanthus meegenomen. Men zei dat ik meteen de bladeren eraf moest doen en de plant in het licht moest zetten. Klopt dat of kan je mij advies geven zodat ik over een paar maanden weer kan genieten van deze bijzondere bloem.

  • Uit de tekst meen ik op te kunnen maken dat het om een groenblijvende Agapanthus gaat (in tegenstelling tot de bladverliezende) en dat de plant te donker heeft gestaan en daarom geel blad heeft gekregen. Als dat zo is, dan de plant de volgende winter toch meer licht geven in een koele omgeving zetten en drooghouden. Voor nu inderdaad dit dode blad wegknippen en bemesten, zodat de plant weer nieuw blad kan maken. Ik heb geen idee of de plant voor de komende zomer nog bloemen ontwikkelt.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Onze blauwe en witte Agapanthus houd ik nu al twee jaar over. Afgelopen herfst hebben we ze op een andere plaats lasten overwinteren dan in huis. In kunststof containers, niet te groot, niet te klein. Op de plek waar ze stonden, hadden ze wel iets van daglicht maar niet veel. We hebben ze geen water gegeven. En nu na drie maanden ben ik geschrokken: natuurlijk zitten er dode bladeren in maar de bladeren die het nog wel doen, zijn lichtgroen tot wit geworden. (Te weinig licht en zeker te weinig water.) Dit in tegenstelling tot andere jaren waar ze in maart al de eerste bloemknoppen vormden. Wat zou je adviseren om ze weer lenteklaar te maken? Ik las in je artikel ook over koemest. Verse? Hoeveel mag je gebruiken om de planten niet te laten verbranden? En wanneer kan je dat het beste doen?

  • Het gaat dus om de groenblijvende Agapanthus: deze moet in het volle licht overwinteren. Nu dit niet is gebeurd, lijkt het mij het beste om al het lichte blad er af te knippen en inderdaad opnieuw te beginnen. Pas als het nieuwe blad verschijnt met bemesting beginnen. Een Agapanthus mag niet veel stikstof hebben, maar omdat het nu eerst om groei gaat, zou ik daar van af wijken. Begin daarom met 12-10-18 0f 20-20-20. Als de plant weer goed in het blad zit, ga dan over op de verhouding zoals ik die adviseer in mijn artikel "Verzorging van de Agapanthus" op deze site. Als je die mest niet kunt kopen, gebruik dan tomatenmest, die ongeveer dezelfde verhouding heeft. Ik schrijf niets over koemest. Dit heeft als bemesting ook geen zin want koemest geeft nauwelijks voeding. Agapanthus moet niet alleen licht, maar ook koud en droog overwinteren, de zgn. rustperiode. Het is niet normaal dat er in maart al bloemknoppen in zitten.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Mijn (bladhoudende) Agapanthus heeft deze zomer uitbundig gebloeid. Nu heb ik hem binnengehaald (er stond erg veel water in de overpot) en wil hem voorbereiden op de winter. Moet ik nu de uitgebloeide bloemstengels verwijderen of moet ik daarmee wachten tot het voorjaar?

  • Voor het oog zou ik het nu doen, maar het maakt eigenlijk niet uit omdat de plant nu in rust gaat. Tot aan dit moment heeft de plant voor de zaadvorming wel energie gebruikt en dat is jammer als je toch niet van plan bent om iets met dat zaad te gaan doen. In de toekomst kan je beter de bloemstengels direct na de bloei wegknippen. Zorg er ook voor dat de plant niet te nat de winterberging in gaat in verband met het risico van verrotting van de vlezige wortels.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Kun je mij laten weten wanneer ik de Agapanthus het beste kan delen en daarna weer op kan potten?

  • In het voorjaar, dan heeft de plant de meeste groeikracht en het beste herstellingsvermogen.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Moet ik de uitgebloede bloemen van de Agapanthus met steel onderaan afknippen? 

  • Knip ze maar helemaal terug. De stelen zou je kunnen laten staan, maar uit cosmetische overwegingen is het mooier om ze weg te knippen. Als je de uitgebloeide bloemen niet wegknipt, dan gaat de plant zaad vormen en dit kost energie; energie die de plant beter kan gebruiken om nu alweer nieuwe knoppen aan te leggen voor volgend jaar. Als je het leuk vindt om te zaaien, zou je een steel kunnen laten zitten.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Ik heb een Agapanthus gekocht. Hij staat in een grote pot. Halverwege de stengel zitten ook bloemen, nog in knop. Als de bovenste bloemen zijn uitgebloeid, moet ik dan tot de volgende knoppen afknippen?

  • Het lijkt me dat hier sprake is van een (eenmalig) foutje in de ontwikkeling van de bloemknoppen, maar je suggestie lijkt me de juiste.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Als bewonderaar van de Agapanthus wil ik graag weten wat er met de uitgebloeide bloemen van de agapanthus moet gebeuren. Moeten de bloemen verwijderd worden of moet ik de natuur zijn gang laten gaan?

  • Als je geen plannen hebt om de Agapanthus door middel van zaaien te vermeerderen, dan kun je ze er maar beter uitknippen, omdat het vormen van zaad de plant energie kost.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Agapanthus met zieke bladeren? Nog nooit (in bijna 20 jaar) waren mijn Aga's ziek! Zowel in de potten die overwinterden in het tuinhuis als in die uit de garage (hier zal de temperatuur te hoog geweest zijn) worden sommige bladeren "bruin" ...

Aan de achterkant is geen ongedierte (of zo) te zien! Het belet niet -gelukkig!- dat er dikke bloemstengels gevormd worden. WAT kan ik beter doen?

  • Als ik alleen foto's zie, dan is het moeilijk om er iets over te zeggen. Ik krijg ook de indruk dat het om slechts enkele bladeren gaat. Ik kan wel enkele mogelijke oorzaken noemen en/of suggesties geven: Te veel mest misschien (verbranding)? Verkeerde mestsamenstelling? Ideaal is NPK 7-14-28. Tomatenmeststof schijnt ook goed te zijn. Is het oud blad van vorig jaar, dat afsterft? Te veel water en/of slechte afwatering? Zie ook Verzorging van de Agapanthus.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Mijn Agapanthus staat in een kunststof pot op zolder waar het niet warm is, maar de plant loopt uit (20cm) met hele lichte stengels. Moet ik deze stengels eraf knippen?

  • De zolder mag dan onverwarmd zijn, feit is dat die omgeving voor deze plant veel te warm is en dat hij daardoor spichtig gaat uitlopen. De stengels waar je over schrijft, zijn waarschijnlijk bladeren die door gebrek aan licht niet de normale groene kleur hebben. Een ideale omgevingstemperatuur in de winter is ongeveer 5° Celsius. Uit je tekst maak ik op dat het een bladverliezend soort is. Als je een tuin hebt, overweeg dan om de plant in de volle grond te zetten. Je hoeft dan alleen nog voor een winterdek te zorgen. Als je de plant geen betere omstandigheden kan bieden, dan is het enige alternatief om in het voorjaar dit blad er af te knippen en dan maar hopen dat de plant nog redelijk zal gaan bloeien. Per slot van rekening gebruikt de plant op dit moment wel energie. Een alternatief is ook om de plant zo veel en zo lang mogelijk buiten, onder een afdak, te laten staan en pas bij serieuze vorst naar binnen te halen. In een winter zoals deze had de plant nu nog buiten (maar wel droog) kunnen staan.

Ton Blokvoort e-mail; ton.blokvoort(at)kpnmail.nl