Tuintips januari
Het nieuwe jaar is nauwelijks begonnen of er verschijnt ook alweer nieuw leven in de tuin. Sneeuwklokjes en krokussen steken voorzichtig hun groene neusjes tussen de afgevallen bladeren door boven de grond uit. Dat geldt ook voor de knoppen van de Helleborus, waarvan sommige soorten zelfs al in bloei staan (foto). Om de bloemen beter tot hun recht te laten komen en verspreiding van de ‘zwarte vlekken’ ziekte te vermijden, adviseer ik al het overjarige blad weg te knippen.
Deze wintermaanden zijn ideaal om bomen en struiken met kale wortels te planten. Wacht wel tot de vorst uit de grond is en, na de overmatige regenval van laatst, de grond niet meer drassig is. Plantgoed met kale wortels is aanmerkelijk goedkoper dan datzelfde plantgoed met kluit of in pot. Zorg ervoor dat ze in het groeiseizoen genoeg water krijgen, geef om wortels te stimuleren de diepte in te gaan minder vaak veel, dan regelmatig een beetje.
Heb je bladverliezende struiken die je wilt vermeerderen, dan kan dat nu door middel van ‘winterstekken’. Neem hiervoor een eenjarige tak of uitloper van bijvoorbeeld Deutzia, Cornus, Vijg, Braam, Rode en Witte Bes of Kruisbes. Knip ca 20 cm van de top net onder een knoppenpaar af of kies een tussengedeelte dat een paar knoppenparen bezit en doe hetzelfde. Zet de takken voorlopig gebundeld in een bloempot met (oude) potgrond en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Vanaf maart kun je ze afzonderlijk in een pot of vollegrond steken, waar ze zullen gaan wortelen en uitlopen. In het najaar kun je ze dan op hun definitieve plek zetten.
Dit is voor moestuiniers bij uitstek de tijd om een teelplan voor komend seizoen te maken. Wil je daarvoor van deskundigen wat meer kennis opdoen voor een beter resultaat? Dan kan ik onze zeer gewaardeerde moestuincursus aanbevelen. Kijk voor meer informatie op www.deventer.groei.nl.
Cor Koppert