Deventer

IJzer in de tuin

Matten van betonijzer (6 mm dik) zijn in de tuin voor allerlei doeleinden te gebruiken. Ooit heb ik een aantal hele matten (5 bij 2 meter) en een daarbij passende betonschaar. thuis laten bezorgen door een bouwmarkt.

Van die eerste matten heb ik de afscheiding van de voortuin naar de weg gemaakt. Palen waren daarvoor niet nodig. Van elke mat heb ik, met een flinke ijzeren staaf, de uiteinden (ca. 25 cm) in tegengestelde richting haaks omgezet. Vervolgens heb ik die matten in een lijn naast elkaar in een sleuf van ongeveer een halve meter diep geplaatst. Door van telkens twee rechtopstaande matten de uiteinden met elkaar te verbinden ontstaat een stevige constructie. Stevig genoeg om, ondertussen vrijwel dichtgegroeid met klimop, bosrank, kamperfoelie en rozen, alle stormen te weerstaan (foto's 1 - 5).

  • Klik op een foto om deze te vergroten.

Langs de afscheiding met de buren staat een hek met houten palen, ca 1 m hoog gaas en (deels) rietmatten. Daar vóór heb ik over de hele lengte ook betonijzermatten geplaatst en klimop geplant. Na 15 jaar is er van het riet niet veel meer over, maar de afscheiding is mooi dicht door de klimop (foto's 6 en 7). Een enkele ijzermat, met een uiteinde haaks gezet en verder bevestigd aan twee palen bleek voldoende als steun voor een rambler (foto 8).

  • Klik op een foto om deze te vergroten.

Ook de "composthoop" heb ik met betongaas omheind. De linkerkant, voor vers tuinafval, met een enkele mat, op maat haaks omgezet. Voor de rechterkant heb ik een mat zo in drieën gebogen dat de vooreinden praktisch naast elkaar uitkomen. De uitstekende eindjes heb ik iets omhoog gebogen. Voor de voorkant heb ik een stuk op maat geknipt en daarvan de uitstekende einden omlaag gebogen. Die voorkant hangt daarmee in de zijkanten. Voor het leeghalen is de voorkant eenvoudig te verwijderen. Het onderste stuk heb ik afgeknipt, om onderaan te kunnen beginnen, Anders valt alles meteen naar voren (foto's 9-12).

  • Klik op een foto om deze te vergroten.

Twee matten naast elkaar fungeren als afscheiding tussen de rotstuin en het rododendron perk, en als steun voor klimrozen en clematis (foto's 13 en 14).

  • Klik op een foto om deze te vergroten.

Verder heb ik kleinere stukken gebruikt als klimrekken voor Winterjasmijn (15), Blauwe Regen (foto 16), clematis en roos (foto 17).

  • Klik op een foto om deze te vergroten.

Ten slotte heb ik op diverse plaatsen lage "hekjes" ingestoken, om de doorgang voor voeten en grasmaaier vrij te houden (foto's 18 en 19). Uit de resterende foto's blijkt dat 's zomers al dat ijzer nauwelijks opvalt.

  • Klik op een foto om deze te vergroten.

Tjep de Vries