Deventer

Column in het Deventer Nieuws van januari 2023

Tuintips januari

Bijzondere weersomstandigheden doen bijzondere dingen met de natuur. En dat we nu met bijzondere omstandigheden te maken hebben staat buiten kijf. Een ongekend lange periode met hoge temperaturen dwingt de natuur al heel vroeg uit haar winterslaap, terwijl het best nog een keer flink koud kan worden. Intussen staan er al sneeuwklokjes en krokussen in bloei, hazelaars vol met katjes en komen de bloemknoppen van de Helleborus uit de grond. Ben je bezitter van deze plant dan adviseer ik je om al het oude blad ervan tot de grond toe af te knippen. Mogelijk komen er al zwarte vlekken op voor, de bladvlekken ziekte, en door ze weg te knippen voorkom je uitbreiding daarvan. Bovendien komen de bloemen daarna beter tot hun recht. Er zal spoedig weer fris jong blad verschijnen.

Door de aanhoudend hoge temperaturen kunnen sapstromen in bomen en struiken ook eerder op gang komen. Van druif en Wisteria is dit bekend, reden waarom ik al eerder heb geadviseerd deze rond de jaarwisseling sterk tot kort (=2-3 knoppen) aan hun gesteltakken terug te snoeien. Heb je een walnoot in de tuin en heeft deze vormsnoei nodig, dan dient dat ook in deze periode te gebeuren.  

Wellicht is een regenachtige dag een goed moment om je tuingereedschap, voor zover nog niet gebeurd, eens goed schoon te maken en van een beschermend laagje vet of olie te voorzien. Zeker gereedschap met scharnierpunten zoals snoei-, hegge- en takkenschaar.  Met name bij de veelgebruikte snoeischaar loont het om deze uit elkaar te halen, het draaipunt grondig schoon te maken, de snijvlakken te scherpen en daarna de schaar weer ingevet in elkaar te zetten.

Als afsluiter en een knipoog naar het voorjaar een foto van de altijd vroegbloeiende Mahonia bealei Hiverant, waarvan de bloemen het overigens goed op de vaas schijnen te doen.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert