Deventer

Tuintips februari

Door de zachte winter lijkt het voorjaar, getuige de al veelvuldig bloeiende sneeuwklokjes en krokussen, dit jaar extra vroeg te starten. Het gevolg is dat het bij de tuinier inmiddels kriebelt om het afgestorven materiaal van vorig jaar te gaan opruimen en te gaan snoeien. Als het niet stoort, laat het snoeiafval dan gerust fijngeknipt in de border liggen.

Voor snoeien is dit inderdaad het juiste moment. Denk daarbij aan leibomen, fruitbomen, fruitgewassen en (laatbloeiende) struiken. Bij leibomen knip je alle groeischeuten van vorig jaar tot aan de gesteltakken terug; hiermee herstel je de gewenste structuur van de boom. Voor fruitbomen, zoals appel en peer, geldt eigenlijk hetzelfde, alleen beperk je je hierbij tot de scheuten die verticaal op de hoofdtakken staan, zogenaamde waterloten. Knip ze helemaal tot aan de basis terug. Andere uitlopers kun je met een derde inkorten. Verwijder beschadigde en kruisende takken en eventueel enkele naar binnen groeiende takken; dit houdt de kroon luchtig. Maar let op: steenvruchtbomen als kers en pruim pas in de zomer snoeien als de wonden snel kunnen drogen.

Bij fruitgewassen als braam en Japanse wijnbes verwijder je de scheuten die in het afgelopen jaar vrucht gedragen hebben. Dit geldt ook voor de ‘late’ framboos die in de late zomer op nieuwe scheuten bloeit en vruchten draagt. De rode, en minder bekende zoetere witte, aalbes snoei je door zwakke takken en kruisende takken weg te nemen en de zijscheuten tot op enkele knoppen terug te knippen. Zorg ook hier voor een luchtige structuur.

Laatbloeiende struiken houd je vitaal door circa een derde van de (oudste) takken weg te nemen.

Het is aan te raden om van siergrassen nu dode stengels en blad te verwijderen. Doe dit in elk geval voordat nieuwe groeischeuten verschijnen. Ook kun je ze nu scheuren en verjongen.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nl of bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert