Deventer

Column in het Deventer Nieuws van april 2023

Tuintips april

Voor mij is april een van de drukste maanden van het jaar in de tuin. De laatste resten van het afgelopen jaar opruimen, de laatste planten als Hortensia’s en Lavendel terugsnoeien, zaaien, verspenen en (ver)planten. En wieden natuurlijk, omdat de grond nog deels onbedekt is. Ook het gazon heeft nu weer aandacht nodig, verticuteren, eventueel doorzaaien, bemesten en de randen straktrekken. Maar is dit alles achter de rug, dan valt er in de zomer te genieten van kleurige borders, een stevige groene grasmat en verse groenten uit de moestuin. Kortom wat je deze maand doet, is grotendeels bepalend voor hoe de tuin zich de rest van het jaar manifesteert.

Het is een begrip waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen, ‘klimaatverandering’. Natte winters en droge zomers worden verwacht. De afgelopen winter en ook maart waren inderdaad relatief nat; krijgen we nu een droge zomer? En welke beplanting past daar dan bij. In een eerdere column heb ik al eens een paar suggesties gedaan. Nu kwam ik op de website van de ‘Tuinen van Appeltern’ zelfs een vijftigtal planten tegen die getipt worden voor zanderige grond en die goed tegen droogte kunnen. Kijk er eens naar en doe er je voordeel mee. Voor diegenen die deze ‘Tuinen’ niet kennen, ze zijn beslist een bezoek waard om er uitgebreide inspiratie op te doen.

Omdat de meeste bomen en een aantal heesters nog niet in het blad zitten, is er nog voldoende licht onder hun kroon voor vroegbloeiers als bosanemonen die inmiddels in verschillende variëteiten verkrijgbaar zijn. Ook de gewone Primula, de Dagkoekoeksbloem of de bodembedekker Ajuga reptans doen het er goed. Of de Salomonszegel. Wat minder bekend zijn wellicht Trillium (zie foto) en de Hondstand (Erythronium). Bij ons doen zelfs Hyacinten in een boomspiegel het erg goed.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert