Deventer

Tuin inrichten - tuin vullen

"Het inrichten van een tuin is heel wat anders dan het vullen van de tuin met de dingen en de planten die je hebt of die je daar speciaal voor gaat zoeken", zegt Wilco Boksebeld van Tuinontwerpstudio Bladgoud als hij vertelt over het bedrijf van hem en zijn vrouw Marjet. "En een tuin inrichten en kennis van planten zijn ook verschillende dingen. Wel begin ik bij het maken van een tuinontwerp altijd vanuit het groen en pas de verharding daarop aan. Maar als ik met een klant ga praten over de wensen ten aanzien van de tuin begin ik eerst te vragen hoe iemand de tuin wil beleven; hoe wil je thuis komen, hoe wil je de tuin gebruiken en wat ga je in de tuin doen? Als je daar antwoord op weet, kan er een tuin ontworpen worden waarin je je thuis voelt en die bij je past.

De tuin is eigenlijk een stukje natuur dat je rondom je heen bij je huis hebt. En groen en planten zijn goed voor je gezondheid, dat is ook wetenschappelijk bewezen. Helaas komen er steeds meer mensen die een zekere angst voor groen, voor de natuur hebben. Ze hebben geleerd dat groen is om naar te kijken en door te lopen, maar dan wel op de paden blijven en geen bloemen plukken.

Vroeger beleefden de meeste mensen de tuin toch meer praktisch; om te kweken, plek om de was te drogen, bloemen te plukken en ook om naar te kijken. Hoveniers kwamen bij klanten om van seizoen tot seizoen eenjarige bloemen te vervangen en een tuin te onderhouden. Maar met het stijgen van de loonkosten is dat veranderd. Aan de aanleg van een tuin wordt veel geld uit gegeven en aan onderhoud heel weinig. En dat is eigenlijk wel jammer. Je zou ook langzaam aan een tuin kunnen opbouwen door regelmatig onderhoud en af en toe iets veranderen. Dat is zeker zo mooi. Mensen komen nu vooral voor rust in de tuin en vragen voornamelijk om de aanleg van een onderhoudsarme tuin. Ik moet vaak heel wat praten om klanten te laten inzien dat groen een belangrijk onderdeel is van een boeiend ontwerp en dat je met de juiste planten ook een onderhoudsarme tuin kunt hebben".