Op 19 oktober hield tuinontwerpster en bollenverkoopster Alie Stoffers uit Zuidlaren (Dr) (handelsnaam De Tuinerie) voor Groei & Bloei Deventer een lezing over bloembollen in de tuin.
Zoals bekend, wordt bij de gangbare bloembollenteelt veel met gif gespoten. Dit blijft in de grond aanwezig, spoelt uit naar grondwater en werkt door in het voedsel dat insecten uit de bollen halen. Ze zei dat biologische bollentelers “ook met gif zouden spuiten” en “gewone” bollen verkopen als biologische. Dit is weinig verheffend zwart maken van concurrenten.
Onderstaand geef ik informatie over biologische bollenteelt, verplicht onder toezicht van het SKAL-keurmerk, omdat ik mij als professioneel biologisch kweekster (SKAL-gecertificeerd) aangesproken voel door deze aantijgingen. De totale bollenteelt besloeg in 2022:22.000 hectare, 67 hectare hiervan (dit is 0,3%) werd biologisch bewerkt.
Elke land- of tuinbouwer (verder boer(in) genoemd) is verplicht jaarlijks aan de overheid op te geven welke percelen hij /zij gebruikt, wat er op wordt geteeld en of dit biologisch gebeurt of niet. Deze opgave is de basis voor de cijfers over arealen en gewassen. De opgave wordt administratief, vanuit de lucht en via het kadaster gecontroleerd en regelmatig staat een controleur op de stoep om te kijken of de gegevens kloppen. Ook worden er onverwacht monsters genomen om op pesticiden te controleren. De regels voor biologisch telen zijn vastgelegd in een Europese Verordening. Een boer(in) meldt zich aan bij de controle organisatie SKAL (Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten) als hij/zij biologische producten wil gaan produceren en verkopen. Het woord biologisch mag uitsluitend gebruikt worden na certificering door de SKAL. Na aanmelding gaat een omschakelingsperiode van drie jaar in waarin je aan de biologische regels moet voldoen. In die periode verdwijnen residuen en overmatige mest uit je grond. Pas drie jaar na aanmelding mag je je product als volwaardig biologisch verkopen. Dit is een financiële drempel, omdat je wel de nadelen van biologisch hebt, zoals minder opbrengst en meer beperkende regels, maar niet de meerprijs krijgt voor biologische producten omdat je in omschakeling bent.Kort samengevat zijn de regels: geen kunstmest en pesticiden gebruiken, geen gentech en alleen producten die biologisch zijn en weinig stikstof. In een sector die groeit is vooral de beschikbaarheid van voldoende biologisch uitgangsmateriaal (zaad, planten) een uitdaging.
Als dit er niet is, kun je bij SKAL toestemming vragen voor gebruik van gangbaar materiaal. Er is een inputlijst van toegestane hulpstoffen (bijvoorbeeld lavameel), goedgekeurd door het Zwitserse onderzoeksinstituut Fibl, waarop staat wat je mag gebruiken in de biologische teelt. SKAL kent het areaal, de ontheffingen, productie en verkoop en merkt fraude op.
Zij controleren door de hele keten, bij een wanverhouding tussen areaal en verkochte bloembollen zien ze dat. Ook de detailhandel waar biologische producten worden verkocht
moet aangesloten zijn bij SKAL.Conclusie: Wil je duurzaamheid bevorderen koop biologische bollen! De breedte van het aanbod wordt dan vanzelf groter. Zeggen dat de reguliere bollenteelt niet veel anders is dan biologische teelt is infaam en om allerlei redenen onjuist. Groei & Bloei heeft een tienpuntenplan geformuleerd voor natuurlijk tuinieren. Daar passen met gif gekweekte bollen niet in.
Francine van Rossem.
Bron: www.biobol.nl, CBS gegevens landbouwtelling.
Noot van de redactie: Francine heeft dit artikel enige tijd geleden met de mogelijkheid om te reageren ook naar Alie Stoffers gestuurd; er is helaas geen reactie op gekomen.