Deventer

Column in het Deventer Nieuws van maart 2024

Tuintips maart

Dit is de maand waarin het moet gebeuren, de tuin klaarmaken voor het nieuwe seizoen. Eindelijk is de grond wat opgedroogd en kunnen we de borders gaan opruimen. Knip alles in korte stukjes en composteer het of laat het als mulch en voeding voor het bodenleven liggen. Blijf het zaadvormend onkruid zoals gras en kleine veldkers vanaf nu de baas.

Velen hebben gedurende de afgelopen maanden bakjes met bollen in huis gehad, vooral narcissen en hyacinten waren populair. Als je na de bloei de bloemen verwijdert en het loof laat verdrogen, kun je de bollen daarna in je tuin planten en er volgend voorjaar nog een keer van genieten. Vaak koop je ze samengepakt in een bakje of pot, scheid ze eerst voordat je ze plant.

Er staan inmiddels al tal van struiken en kleine bomen in bloei, van Forsythia tot Magnolia en van Prunus tot Camelia. Staat de laatste (zie foto) algemeen bekend als een vroege voorjaarsbloeier, wist je dat er ook winterbloeiende varianten zijn? Dit is bijvoorbeeld de Camelia sasanqua ‘Yuletide’, die al in november met prachtige rode bloemen met een geel hart bloeit en doorbloeit tot en met januari. Hij wordt maximaal 1,50 m hoog en kan zowel in een pot op het terras als in de volle grond geplant worden. Of de geurende dubbelbloemige roze bloeiende Camelia ‘Ashton’s Ballet’, die zelfs al vanaf oktober bloeit.  Camelia’s kunnen doorgaans zo’n 10 graden vorst verdragen; wordt het kouder, moeten ze beschermd worden. Plaats ze op een beschutte plek, uit de felle zon en zoveel mogelijk uit de (oosten)wind. Verder vragen ze om een licht zure grond, wat ik zelf bereik door rond de voet van de plant jaarlijks wat koffieprut te strooien. Snoeien hoef je een Camelia eigenlijk niet. Is het toch nodig, dan kort na de bloei om de vorming van nieuwe bloemknoppen niet te verstoren.

Kijk voor meer tuintips op www.deventer.groei.nl

Cor Koppert