Deventer

De Makkelijkste kuipplanten

Zonder dat we het ons bewust zijn, verzorgen we 's zomers bijna allemaal kuipplanten, zowel op het terras als aan de gevel of op het balkon. Als we ons hierbij weten te beperken tot eenjarige petunia's of vlijtige liesjes, dan zijn we, niet alleen wat onze portemonnee betreft, probleemloos bezig, want in het najaar kunnen we deze planten gewoon composteren. Anders wordt het, wanneer we ons hebben laten verleiden tot de aanschaf van bijvoorbeeld een oleander of een andere subtropische schoonheid. Wat doen we er mee in de wintermaanden? Ze waren te duur om zo maar weg te gooien, maar die lichte -, koude -, vorstvrije ruimte die ze nodig hebben, kunnen we ze ook niet bieden. Een dergelijke situatie eindigt meestal met de dood van de plant en dus ook met een teleurgestelde eigenaar.

Welke les trekken we hieruit voor het komende seizoen? Dat het beter is om in elk geval geen "moeilijke" planten aan te schaffen, maar ons te beperken tot planten die eenjarig zijn of die we als eenjarig kunnen behandelen. Een voorbeeld van de laatste groep is de bekende hanggeranium. Je kan deze plant in de koude kas perfect laten overwinteren, maar bij gebrek aan zo'n ruimte eindigt de plant bij de meeste mensen in het najaar toch in de groene bak. Een dergelijke handelwijze gaat de echte liefhebber aan het hart. Je gooit immers een gezonde plant weg. Bovendien moet je elk voorjaar nieuwe aanschaffen.

Klik op een foto om deze te vergroten

Het kan ook anders. Als je op een verantwoorde manier je assortiment wilt uitbreiden met exclusieve planten waar je 's winters geen omkijken naar hebt, blader dan eens door de catalogus van Verberghe Bloembollen.

Kijk vooral eens bij de Zuid-Afrikaanse bollen en knollen. Daar vindt je o.a. de Zantedeschia (Calla), de Scadoxus multiflorus (Poederkwast) en de Sprekelia formosissima (Jacobslelie). De eerste is een knolgewas, de andere twee zijn bolgewassen. Ze zijn niet duur en om te beginnen, kan je volstaan met drie stuks per soort. Daarmee heb je elke zomer een paar geweldige blikvangers op uw terras staan en na enkele jaren sta je versteld van de hoeveelheid broedbollen die ze gevormd hebben. In de herfst sterft het loof helemaal af. Daarna hoef je ze alleen maar in een vorstvrije ruimte te zetten. Bijvoorbeeld in de kruipruimte, in een berghok, een vorstvrije schuur of op de zolder. Let er wel op dat je de planten niet te nat wegzet in verband met het risico van verrotting. Als er muizen bij de planten kunnen komen, trek er dan een stukje fijnmazig gaas overheen.

In het vroege voorjaar haal je ze weer tevoorschijn en als je de aarde hebt vervangen en mest hebt toegevoegd, kan de cyclus zich weer herhalen.

Over de bolgewassen Scadoxus en de Sprekelia kan ik nog vermelden dat ze in bloei zeer spectaculair zijn, maar dat de bloeiperiode "slechts" enkele weken duurt. Ik ervaar dat zelf nooit als een nadeel. We vinden sommige planten misschien juist wel zo mooi, omdat ze zo kortstondig bloeien en ik heb nog nooit iemand ontmoet die in het najaar verzucht dat zijn of haar geraniums, die al meer dan een half jaar staan te bloeien, zo mooi zijn.

Ton Blokvoort