In principe zijn alle loof- en naaldhoutgewassen geschikt als heg. Want je kunt ze allemaal in rijen naast elkaar planten. Veel mensen plaatsen een gebruikelijke heg als erfafscheiding. Daar bedoel ik mee: een heg die bestaat uit coniferen, ligusters, haagbeuken, beukhagen, enz. Het betreft vrijwel altijd heggen die strak gesnoeid moeten worden.
Onder vrij groeiende hagen versta ik hagen die bestaan uit allerlei heesters en coniferen. In dit soort hagen kun je groenblijvers combineren met bloeiende heesters. Het leuke van dergelijke hagen is de verscheidenheid in hoogte, bloeiwijze, groenblijvers en bladverliezende hagen. Door het gebruik van meerdere soorten krijg je een interessante haag die het hele jaar door met de seizoenen mee verandert.
In de afbeelding hiernaast is een voorbeeld opgenomen van een informele haag. Met Populus (populier), Ligustrum (liguster), Prunus, Spirea, Berberis en hier ook Taxus is de heesterborder tot een haag van sterk wisselende hoogte geworden. Naast de lage Spirea is ook een Aralia opgenomen. Ideaal om kleine tuinen. De Sprirea arguta is overigens ook een fraaie heester die gemakkelijk in een informele haag past.
In "Loofhoutgewassen voor het aanplanten van een heg" vind je de meest voorkomende soorten heesters die je kunt gebruiken voor een informele haag. In het "Naaldbomen voor het aanplanten van een heg" vind je een aantal soorten naaldbomen die je goed kunt gebruiken om een heg mee te maken.
Er zijn ook andere heesters, naaldbomen en coniferen te gebruiken. Natuurlijk denk je dan meteen aan de soorten die het mooiste bloeien. Bijv. Deutzia, Forsythia, Malus, Philadelphus (boerenjasmijn), Rosa (rozen), Spirea, Syringa (sering; zowel recht opgaande soorten als struikachtige varianten), Weigelia, enz. Het voert te ver om een uitputtende lijst op te nemen. Kijk voordat je een bepaalde heester als hegplant wilt gebruiken, of deze snoei verdraagt. Als dat niet het geval is, moet een dergelijke heester gewoon vrijuit kunnen groeien.