Deventer

Column in het Deventer Nieuws van november 2023

Tuintips november

Met alle regen van de afgelopen tijd is de tuin inmiddels klets en kletsnat. Daarbij viel de regen ook nog vrijwel elke dag en was het zoeken naar momenten om nog iets in de tuin te kunnen doen. Niet dat er, nu alles zo goed als in ruste is, nog veel te doen is. Dus ben je mogelijk, wat de tuin betreft, inmiddels zelf ook in ruste gegaan. Toch vraagt de tuin nog wel enige aandacht.

Zorg er allereerst voor dat het blad dat nu massaal valt niet je gras verstikt. Een paar blaadjes kunnen geen kwaad, maar als zich een laagje gevormd heeft, kan het gras er onder gaan schimmelen en vind je daar in het voorjaar een kale plek. Laat het verzamelde blad achter in de border(s); het zorgt ervoor dat de grond door de regen niet dichtslaat, het stimuleert het bodemleven en biedt vorstgevoelige planten enige bescherming.

Hoewel het er nu nog niet naar uitziet, kun je deze maand al wel serieuze nachtvorst verwachten. Het kan je zelfs plotseling overvallen. Wees dus voorbereid en haal vorstgevoelige planten uit de grond en pot ze op of zorg ervoor dat je ze tijdig kunt inpakken met daarvoor bestemd vlies. Dahlia’s en Canna’s kun je tot na de eerste nachtvorst in de grond laten. Ne een nachtje vorst kleuren ze zwart, je kunt ze dan afknippen, de knollen opgraven en gedurende de winter koel en droog opbergen. Wil je wel wat risico nemen? Ze zullen, goed afgedekt, een zachte winter in de grond overleven.

De wortelkluit van kuipplanten zal inmiddels ook erg nat zijn en is daardoor extra vorstgevoelig. Zorg ervoor dat de kluit nagenoeg droog is voor de vorst invalt. Ook terracottapotten moet je dan beschermen.

Ik sluit af met nog een sfeerplaatje uit eigen tuin van een verkleurende Acer en een uitgebloeide Hortensia.

Heb je tuinvragen of suggesties, mail ze naar info(at)deventer.groei.nl

Cor Koppert