Deventer

Tuintips mei

Het lijkt me passend om deze maand wat suggesties te doen voor heesters en vaste planten die goed droogte verdragen. Dit voorjaar verloopt al bijzonder droog en wie weet, volgt ook nog een droge zomer. Met planten in je tuin die deze omstandigheden verdragen, kun je straks rustig op vakantie gaan zonder je af te vragen of je planten het wel zullen overleven.

Heesters waarvan bekend is dat ze droogte goed kunnen verdragen zijn onder meer Buddleja (vlinderstruik), Hibiscus, Osmanthus burkwoodii (schijnhulst), Sambucus nigra ‘Black Lace’ (donkerbladige vlier) en Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia).

Daarnaast is er een groot aantal vaste planten die zowel droogte als hittebestendig zijn. Als voorbeelden noem ik Achillea (duizendblad), Arthemis (kamille), Asters, Centauria montana (korenbloem), Nepeta (kattenkruid), Rudbeckia (zonnehoed), Stachys byzantina (ezelsoor), sommige Salvia’s en niet te vergeten Verbena bonariensis (ijzerhard). In het algemeen vallen alle siergrassen ook in deze categorie.

Een plant die de huidige droogte goed verdraagt, is de Aquilegia oftewel de Akelei. Het is een plant die rond deze tijd bloeit en daarna zichzelf uitzaait. Zo heb je volgend jaar weer nieuwe planten, mogelijk zelfs met andere kleuren, omdat ze heel makkelijk kruisen. Ze doen het goed in de zon, maar ook halfschaduw voldoet. Een makkelijke plant voor vrijwel elke grondsoort, behalve (zware) klei.

Intussen passeren we geruisloos de ‘ijsheiligen’, waarna de kans op nachtvorst vrijwel nihil is. Tijd dus om gaten in de borders op te vullen met eenjarigen. In tegenstelling tot veel heesters en een aantal vaste planten, die maar kort bloeien, kunnen eenjarigen je het hele seizoen kleur (en geur) bieden. Door regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je nieuwe bloei.

Afsluiten doe ik dit keer met een foto van onze goudenregen (Laburnum), die na vorig jaar overgeslagen te hebben, nu weer met prachtige goudgele aren in bloei staat.

Kijk voor meer tuintips op www.deventer.groei.nl of bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert