Deventer

Tuintips oktober

Ook dit jaar is de tuin nu nog verrassend kleurrijk. Naast doorbloeiers als Kalemaris Persicaria en laatbloeiers als herfstasters maken verkleurende struiken en bomen het kleurenpalet compleet. Letten tuiniers doorgaans bij de selectie van beplanting op de bloem- en bladkleur,  herfstkleuren blijven daarbij vaak onderbelicht. En dat terwijl ze tijdens de korter wordende dagen de tuin oplichten en vooral bij het lage zonlicht spectaculaire effecten kunnen opleveren. Een jaar geleden heb ik op deze plek een aantal bomen en struiken getipt. Daarbij gaf ik ook een verklaring voor de verschillende verkleuringen. Deze column kun je, evenals alle andere, teruglezen op onze website onder het kopje ‘actueel’.

Deze maand beginnen bomen en struiken hun blad te verliezen, laat dit zoveel mogelijk in de borders liggen. Je zult merken dat een deel ervan komend voorjaar in de bodem verdwenen is. Daarmee heb je het bodemleven verrijkt. Onder het resterende blad vind je een rulle ondergrond die door regen niet dichtgeslagen is. Uiteraard groenblijvende planten vrijhouden. Ook van gras moet blad verwijderd worden. Stop dit bijvoorbeeld met blad van stoepen en terrassen in een vuilniszak, maak het vochtig en zet de gesloten zak in een hoekje weg. Prik er een paar gaatjes in, zodat overtollig vocht eruit kan. Na een jaar beschik je over vruchtbare bladaarde. Dit proces verloopt sneller als je het blad eerst met de grasmaaier verkleint. Bovendien kan er dan meer in de zak.

Misschien was je er al mee begonnen, maar er is nog volop gelegenheid om in de warme grond te planten of te verplanten. Blijf bovendien onkruid zoveel mogelijk verwijderen, zodat het zich niet (ondergronds) kan verspreiden of uitzaaien.

Ter afsluiting een foto van een witbloeiende Cyclamen hederifolium met prachtig gemarmerd blad, die in deze tijd de ruimte onder een struik fraai oplicht.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert