Deventer

Tuintips september

 Geleidelijk glijden we richting herfst en veel tuinen vertonen al de eerste tekenen van. Door de langdurige droogte is een aantal bomen en struiken al vroeg aan het verkleuren en laten zelfs (een deel van) hun vruchten en bladeren vallen. Vooral ’s morgens vroeg kun je zelfs de herfst al ruiken.

September is de maand van oogsten, van fruit, maar ook van zaad. Van veel planten, in het bijzonder eenjarigen, kun je nu zaad winnen, drogen en volgend voorjaar voor het nieuwe seizoen gebruiken. Deze maand leent zich ook bij uitstek voor stekken. Ik denk daarbij aan planten die niet (geheel) winterhard zijn en die je wilt behouden, zoals bepaalde Salvia- en Verbena soorten. Zeker een plant als de Salvia Amistad, zie foto. Kies ’s morgens vroeg een (zij)scheut zonder bloem, zorg voor een schoon snijvlak, verwijder op twee na alle bladeren en zet de stek dan in een potje met goed doorlatende schrale grond, bijvoorbeeld zaai- en stekgrond. Doorgaans wordt aanbevolen om de stek aan de rand van de pot te plaatsen. Geef flink water, zet de pot in een afgedekte kweekbak of doe er een plastic zak, vastgezet met elastiek, overheen. Plaats de pot niet in de volle zon, maar wel op een lichte plaats.  Dezelfde techniek kun je toepassen op onder meer Lavendel en Pelargonium (voorheen potgeraniums).

M’n volgende tip betreft het gazon dat het deze zomer hard te verduren heeft gehad. Je kunt slechte plekken nu nog verticuteren en doorzaaien. Geef het in elk geval nog een laatste bemesting met een stikstofarme en kaliumrijke najaarsmeststof.  Kalium versterkt het gras en helpt het om de winter goed door te komen.

Tenslotte nog een tip voor liefhebbers van knoflook. Zet een of meer teentjes in de volle grond en volgende zomer oogst je je eigen knoflook.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert