Voor de start van uw nieuwe tuin geeft Groei en Bloei afd Deventer e.o. enkele tips voor een groene tuin. Bedenk wat je later wilt en kies nu voor een aanloop naar dat beeld. Niet alles kan tegelijk, maar pak het wel goed aan.
Als je een nieuwe tuin start moet je eerst de grond goed maken. Planten groeien op aarde (zwarte grond) en niet op wit zand (dat ligt onder bestrating). Verwijder het witte zand. Om gras en planten te laten groeien moet je humus toevoegen aan de grond (in de vorm van compost). Compost is geen mest, maar houdt het vocht vast en verteert langzaam tot voedsel voor planten. Grond met humus hoef je minder te begieten en is beter voor de planten.
Maar eerst moet de zwarte aarde goed losgemaakt worden door 2 spaden diep om te spitten. Door machines dicht gestampte grond laat niet goed water door en dat gaat ten koste van de groei van gras en planten. Werk de compost door de bovenlaag van de grond (de bovenste 10 cm).
Op een grasveld kan fijn gezeten en gespeeld worden. Het snelst gaat de aanleg door graszoden te kopen of door zelf graszaad te zaaien. Op internet staan diverse tips voor het goed aanleggen van een grasveld. Een grasveld is goedkoop en zorgt voor koelte in je tuin. Ook vangt het regenwater op. Afgemaaid gras kun je laten liggen.
Ook is een grasveld gemakkelijk te veranderen. Als je een stukje wilt omzetten in tuin voor planten of groente, graaf je de graszoden af en maakt er en zitbankje van, de vrijkomende grond kun je anders benutten.
Goed gereedschap is het halve werk. Bezuinig daar niet op. Je hebt een spade nodig (geen bats; die is voor wit zand). Een setje klein gereedschap (plantschepje, harkje, vork) en een kleine skrepel (voor onkruid wieden) is een mooi begin. Verder mogelijk een onkruidsteker en een goed snoeimes (om je vingers te sparen). Smeer het gereedschap eerst in met een beetje (olijf-)olie en maak het steeds goed schoon. Gaat levenslang mee.
Een stenen tuin is heet (tot zes graden warmer dan een grasveld) en in de winter is het saai. Regenwater kan niet in de grond trekken op een stenen terras. Ook op gras kun je gewoon zitten. Heb je nu geen tijd en wil je de zwarte grond bedekken dan zijn er nog twee tips. Verwijder het huidige onkruid, want als dat in het zaad schiet moet je nog twee jaar wieden om het weg te krijgen. Als de grond zwart is, kun je er tijdelijk een groenbemester inzaaien. Die bedekt de bodem (en dat is goed voor de grond). Augustus is de laatste maand om dit te doen. Een enkele soort kan nog in september. Met een beetje geluk krijg je nog bloemen. In de winter bevriest de groenbemester. Zo niet, spit alles in het voorjaar er onder (is teven compost voor je tuin).
Wie bv. langs de rand bij het huis nog wat groente wil oogsten, kan het beste enkele plantjes kopen in een winkel, bv. sla, andijvie, spitskool, boerenkool. Zaaien kan ook nog in september: rucola, veldsla, (late) spinazie en tuinkers. Andere producten: niet meer doen! Lees de aanwijzingen op de verpakking. De meeste zaden kun je meer jaren goed houden, mits droog en koel bewaard. Zaai dun, want jonge plantjes willen veel licht in het najaar.
Met een klein heuveltje (deels van afvalsteen) kun je (in de zon) een kruidenheuveltje bouwen. Kruiden willen warmte en zon. Op enkele m2 in je tuin kun je al groente kweken als je het slim aanpakt, bv. (pluk-)sla, rucola, raapstelen, peultjes, een courgetteplant, regenboogsnijbiet en nog veel meer.
Langs een rek evenwijdig aan de erfgrens in de zon kun je Japanse wijnbes kweken of een doornloze braam. Er zijn bessen die op een stam groeien (o.a. kruisbes) en (lei)fruitboompjes die klein blijven en waaronder vaste planten kunnen groeien.
Als de meeste ruimte opgaat aan een speelveld voor de kinderen, kun je in de hoeken en langs de randen ook leuke dingen doen voor kinderen. Er zijn klein blijvende appelboompjes, kruisbessen op stam, struiken van rode, witte, zwarte en roze bes om maar wat te noemen. Blauwe bes kan het beste in een bak met zure grond. Leuk is ook de Japanse wijnbes (langs een paal aanbinden) met lekkere kleine rode besjes. Maar er is veel meer mogelijk.
Wil je vogels en andere dieren in je tuin, dan moet je geen schutting nemen, maar een natuurlijke haag (evt. klimop langs een ijzeren rek). Vogels voelen zich niet veilig tussen schuttingen, zeker niet als er ook niks te eten is. Een nestkastje aan een schutting is dan vaak zinloos. Voor insecten in je tuin (voor de bevruchting van groente en fruit) kun je een insektenhotel ophangen op het oosten (voor de vroege opwarming). Ook voor vlinders kan zoiets, maar in een tuin zonder bloemen hebben vlinders niks te zoeken.
Vang het water van je dak op in een regenton. Per jaar valt er circa 80 cm regen, waarvan een deel blijft hangen in (beton-)dakpannen. Een doorsnee regenton kan circa 350 liter opvangen. Vaak genoeg voor je tuin.
Zelfs een eenvoudig drinkbakje voor vogels of een klein vijvertje in de vorm van een wastobbe geven leven in de brouwerij. Je tuin krijgt er een extra dimensie mee en het is leuk voor mens en dier.
Als je achter in je tuin een kleine border maakt met enkele kleine bomen (maximale uitgroei 3 tot 4 meter) en enkele struiken krijg je een gevarieerd beeld in je tuin. Kies een boompje en struiken die behalve bloei ook bessen bieden voor vogels naast bloemen voor bijen. Let ook op het wintersilhouet en neem bv. ook een groenblijvende struik (bv. klimop die bloeit in de winter als bijen weinig voedsel hebben). Struiken zijn ook leuk om verstoppertje te spelen! Zoek op internet en bestel lokaal (bv. bij Kwekerij Gooiker in Diepenveen).
Vaste planten zijn “bloemen die elk jaar weer terugkomen”. September/oktober is een goede tijd om ze te planten, want de grond is dan nog warm. Haal ze uit de pot en zet ze een tijd in het water. Maak onderaan de plant de aarde wat los en stop in het plantgat wat compost en meng dat door je tuingrond. Na het planten goed water geven en dit bij de start regelmatig herhalen als het droog is. Als de plant is gaan groeien, hoef je niks meer te doen tenzij het in de volgende zomer heel erg droog wordt.
In de voorbeeldtuin van Groei en Bloei (Bij Het Nieuwe Veld in Diepenveen) kun je planten van het zgn. 26 plantenplan van Groei en Bloei zien en is er informatie over verzameld. Dit zijn relatief gemakkelijke planten die het hele jaar door interessant zijn. Een overzicht van deze planten vindt u elders in deze rubriek.
Vragen over deze tekst? Vragen over de tuin? Stel ze ons b.v. via ons contactformulier