Tuintips juli
De meeste planten in de tuin zijn inmiddels volgroeid en geven er met hun variatie aan bloemen kleur en fleur aan. Dit geldt niet alleen voor de vaste planten, maar ook voor de eenjarigen. Je zou kunnen denken, het werk is gedaan, nu maar genieten van al dat moois. Zeker doen, maar wil je dat moois behouden, dan ontkom je niet aan regelmatig onderhoud. Dit bestaat dan bijvoorbeeld uit het verwijderen van uitgebloeide bloemen zodat doorbloei gestimuleerd wordt. Struikrozen en onder meer vlinderstruiken blijven zo nieuwe knoppen blijven vormen. Eenjarigen, zowel in border als pot, profiteren hier eveneens van. Doe dit eenmaal per week waarmee je kleur in je tuin vasthoudt. Overigens toont bijgaande foto de oranje-gele bloemen van een bijzondere vlinderstruik, de geelbloeiende Buddleja weyeriana ‘Sungold’, met een afwijkende bloemvorm en zo te zien aantrekkelijk voor hommels.
Sommige planten die inmiddels gebloeid hebben kunnen nu een opfrisbeurt gebruiken. Groenblijvende geraniums zijn hier een voorbeeld van. Daar is het ‘mooi’ nu wel van af. Knip ze rigoureus af, maar spaar daarbij het hart, en ze vullen na een week of drie je border weer met frisgroen blad. Eenzelfde behandeling werkt na de bloei bij vrouwenmantel, waarbij er later in het seizoen nog van nabloei sprake kan zijn.
Vergeet niet je kuipplanten af en toe van voeding te voorzien. Ook al heb je ze dit voorjaar in verse potgrond geplant, de voeding die daarin zat is inmiddels wel verbruikt. Over voeding gesproken, gebruik je je koffiedrap al voor het voeden van je zuurminnende planten als Hortensia, Azalea en Skimmia?
Het is alweer een maand gelden dat we de langste dag passeerden. Daarmee hebben bomen en struiken hun sterkste groei achter de rug. Dit biedt bij uitstek gelegenheid voor vormsnoei; in tegenstelling tot snoei in het vroege voorjaar, leidt dit nu tot minder nieuwe (water)loten.
En verder vooral genieten van je tuin of balkon!!
Voor meer tuintips www.deventer.groei.nl.
Cor Koppert