Deventer

Column in het Deventer Nieuws van september 2023

Tuintips september

Dat de zomer ondanks het warme weer van de afgelopen weken toch echt overgaat in de herfst, is te zien aan bomen en struiken die al op uitgebreide schaal aan het verkleuren zijn. Krentenboompjes hebben hun blad zelfs al verloren. Kortom de herfst is ondanks het nazomerse weer onvermijdelijk in aantocht, al zou je daar gezien onze nog volop bloeiende Brugmansia (zie foto) nog aan kunnen twijfelen.

Nu de tuin geleidelijk vervalt, is dit het uitgelezen seizoen om je tuin voor te bereiden op het komend voorjaar. Daarbij denk je al gauw aan het planten van bollen die nu overal worden aangeboden, maar wat te denken van het (ver)planten van met name groenblijvende planten. De grond is nog warm, waardoor de planten nog (opnieuw) kunnen wortelen en komend jaar minder kwetsbaar zijn voor bijvoorbeeld droogte.

Een bladhoudende plant die we doorgaans als kuipplant houden is de Agapanthus. Ook deze moet na een aantal jaren in dezelfde pot eens verplant worden. Dan is september hiervoor de beste maand.  De plant is inmiddels uitgebloeid en na de splitsing kunnen de jonge planten zich nog herstellen voor de kou z’n intrede doet. Overigens is dit een stevige klus, want de plant laat zich niet zonder enige krachtsinspanning uit z’n pot verwijderen…..

Mocht je Agapanthus nog niet aan verjonging toe zijn, dan kun je hem deze maand nog één keer voeding geven, maar dan wel voeding die rijk is aan kalium en weinig stikstof bevat, want die laatste stimuleert de groei. Vanaf komende maand is water geven niet meer nodig, want de plant houdt er niet van om met natte voeten de winter in te gaan. Bij voorkeur de plant dan droog wegzetten. De plant kan dan een lichte nachtvorst verdragen. Niet alle blad zal groen blijven, maar dit valt er als de groei weer start vanzelf af.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nl  of bekijk instructiefilmpjes op  www.groei.nl.

Cor Koppert