In mijn column van september 2016 in de Deventer Post heb ik ruim aandacht besteed aan de engerlingen die dit jaar meer dan voorheen tuinbezitters hoofdpijn bezorgen. Ik meldde daarbij dat met mijn kennis van toen toepassing van aaltjes (nematoden) het enige probate middel is om ze te bestrijden.
Tenslotte vroeg ik om reacties of tips van lezers voor alternatieve bestrijdingsmethoden. Ik heb er enkele gekregen die ik hier graag met u deel.
#
De eerste reactie betrof het preventief vangen van de kevers die voor de larven verantwoordelijk zijn. De lezer meldde dat hij met een bouwlamp achter glas mei- en junikevers lokt, waarna de tegen de ruiten knallende kevers via een plastic glijbaan in een emmer met een zeepoplossing belanden en daar dan uiteraard verdrinken. Zeep is nodig, zo schrijft hij, om te voorkomen dat ze in het water op elkaar kruipen en dan alsnog kunnen ontsnappen. Zo ving hij dit jaar enkele honderden kevers.
Verder meldt deze lezer dat hij de rozenkever met een schepnet vangt. Deze vliegen rond de middag op een hoogte van ongeveer een halve meter boven het gazon.
Een kwestie van volhouden, zo meldt deze lezer, dan komt er op de duur vanzelf een einde aan.
#
De tweede gaf aan dat engerlingen een hekel hebben aan de wortels van uien, afrikaantjes etc. Bij de Welkoop verkopen ze Grasinsecten Korrels. Deze zijn van gedroogde en gemalen producten, dus biologisch, die de engerlingen niet lekker vinden. Na het uitstrooien en sproeien vinden ze het gras niet meer lekker en verdwijnen.
#
Een andere lezer adviseerde om het gazon tijdelijk onder water te zetten en op die manier de larven te verdrinken. Lijkt me voor veel tuinbezitters geen praktische oplossing.
#
Van de firma Hanol uit Twello kwam het advies voor toepassing van het product ‘Biomass Sugar’ dat (nog alleen) bij hen verkrijgbaar is. Dit is een natuurlijk product dat gemaakt is uit suikerriet en veel waardevolle voedingsstoffen bevat die de gezondheid van gewassen bevorderen. Voor ons probleem heeft het nog een andere functie: door de suikers schijnt de huid van (vooral jonge) larven op te lossen, waardoor ze sterven. Het wordt aanbevolen dit product tweemaal toe te passen: de eerste keer ca 6-8 weken na de vlucht van de kevers en vervolgens ca 14 dagen later nogmaals.
Qua kosten komt de toepassing van dit middel per oppervlakte-eenheid overeen met de toepassing van aaltjes, wel is er dan een voedingsmiddel voor het gazon bij inbegrepen.
Misschien is één van deze tips voor u bruikbaar.